Над 100 души пострадаха при химическа атака на бунтовниците в сирийския град Алепо

Над 100 души са пострадали в сирийския град Алепо след химическа атака с токсичен газ, извършена със снаряди, изстреляни от район, контролиран от бунтовниците, предаде Ройтерс.

Според местни здравни служители това е първото подобно нападение срещу града, която от близо две години е в ръцете на правителствените сили, които успяха да изтласкат бунтовниците оттам. Снарядите, съдържащи отровен газ, са предизвикали дихателни проблеми у десетки хора през нощта срещу събота в Алепо, съобщи група за мониторинг на обстановката в тази част на страната.

Според официалната сирийска агенция САНА пострадали са 107 души, след като бунтовниците обстреляли три жилищни района на града.

Началникът на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали обвини за нападението бунтовническата групировка „Хаят Тахрир аш Шам“ (бившата „Джебхат ан Нусра“). Той посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката.

Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха, цитиран от Франс прес, съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и че вероятно е бил използван хлор. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние.

По думите на говорителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Руски военни химици помагат при лечението на пострадалите.

Говорителят на руското министерство на отбраната подчерта, че по-рано Москва е предупредила, че организацията „Бели каски“ се опитва да организира провокации в демилитаризираната зона около Идлиб, с цел да обвини правителствените войски в използване на химическо оръжие срещу местното население. „Очевидно е, че „Белите каски“ са пряко свързани с терористични организации, действащи на територията на Сирия“, подчерта Конашенков, цитиран от ТАСС, предава „Гласове“.

Русия смята да обсъди с Турция извършения от бунтовници обстрел на жилищни квартали в Алепо със снаряди, съдържащи отровни вещества, каза той. Двете страни ще обсъдят инцидента като гаранти за спазването на режима на прекратяване на бойните действия в района на Идлиб, заяви Конашенков. Той добави, че руски специалисти следят ситуацията в зоната за деескалация, подчертавайки, че за ситуацията в нея според споразуменията отговаря Анкара.

Бунтовниците отрекоха да са използвали химически оръжия и обвиниха правителството в Дамаск, че се опитва да ги натопи. Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. „Това са лъжи“, заяви Абделразак в Туитър скоро след появата на съобщенията за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направен,и след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, каза той.


image0 (9K)