Надзиратели пишат на Бойко Борисов

Синдикатът на служителите в затворите настоява заплатите им да бъдат изравнени с тези в МВР

[ad id=“263680″]

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) поиска официално становище от премиера относно политиката на кабинета спрямо заетите в сектора за сигурност, съобщава Новини.бг. Синдикатът е изпратил официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов с призив да реагира и предприемане действия за изравняване на заплащането на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с това на служителите на МВР.

Копие от него е изпратено и на вицепремиера по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов, и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

[ad id=“218001″]

В писмото от Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) питат премиера дали провителството ще предприеме мерки и какви за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, с оглед осигуряването навреме на средства за изпълнение на поетите спрямо синдиката ангажименти, за изравняване статута на работещите в Сектор „Сигурност“.

Властимащите се призовават да оповестят публично своята позиция, като от синдиката държат тя да изключва възможности за отстъпление от заявения ангажимент на правителството и на министъра на правосъдието по време на дебата и процедурата по приемане на бюджетната рамка за 2018 година, а именно – за равно третиране и недопускане на дискриминация по отношение на служителите в сектора за сигурност.

Синдикалистите изразяват силно безпокойство, „от поведението на институциите, изразяващо се в мълчание, което предполага съмнения относно адекватността на действията на компетентните лица и органи, на фона на напрежението в специализираните звена и протестите на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ и Сдружение „Синдикат охрана“.

[ad id=“218548″]

От миналата седмица служители на затворите и съдебната охрана в 22 града протестират срещу ниските възнаграждения, лошите условия на труд и съотношението охранявани – охраняващи в местата за лишаване от свобода. На общо събрание в края на седмицата синдикаът ще реши дали протестиращите надзиратели да дойдат в София.

 


image0 (9K)