Надеждата за успех на новата ваксина срещу Covid-19 намаля значително!

Светът живее неспокоен живот по време на пандемията. Някои от новините касаят науката:

Пада вероятността за успех на ваксината срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет заедно с фармацевтичната компания AstraZeneca. Когато започвахме имаше 80% шанс за успех, сега той е само 50 %, заявил Ейдриън Хил, ръководител на проекта в Оксфорд пред вестник английския „Телеграф“.

Тъй като разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса.

Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина, която се тества при хора от 23 април.

През юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни. Ако всичко върви по план, през септември 30 милиона жители на Великобритания, тоест малко по-малко от половината от населението, ще имат достъп до ваксината.

– Китайският град Ухан, в който първоначално се появи новият коронавирус, организира тестване на 1 470 950 души в рамките само на един ден – в петък, съобщиха местните власти. Мащабното изследване бе планирано заради повторна поява на COVID-19 в града по-рано този месец. Това се случва над месец след последния регистриран случай от първата голяма вълна на епидемията в провинция Хубей.

– В Германия и Испания не е спокойно. Полицията арестува вчера около 60 души в Берлин при протест срещу ограниченията при пандемията. Те нарушили указанията на властите за хигиенните мерки, а и нападнали полицаи. Двама служители на реда са леко ранени. Протести имаше и в редица градове на Испания – шестваха автомобили с надути клаксони. Демонстрациите бяха организирани от дясната партия „Вокс“.

– Франция отваря религиозните храмове днес. Църкви, джамии и синагоги да отворят отново. Църкви, джамии и синагоги ще работят отново. Но духовните лица ще трябва да гарантират, че се прилагат правилните мерки за безопасност. Поклонниците ще трябва да носят маски, да сядат на разстояние, а и да им се предоставя дезинфекционен гел.

– Данни за заболяването в някои държави през денонощието на 23 май: В САЩ общият брой на случаите е 1 663 млн., като починалите са 90 хиляди, за едно денонощие – 950. В Бразилия общият брой около 340 хиляди, новите случаи – над 11 хиляди, починалите са 886 за денонощието. В Русия 335 хиляди са случаите, новите – 9400, починали – 139. Испания – 3282 хиляди, 466 нови. Великобритания – 2959 за денонощието, общ брой – 257 хиляди, починали вчера – 282 души. В Италия нови случаи – 669. Сърбия – 68 нови случая, общо около 11 хиляди. В Гърция новите случаи са само 2. В Северна Македония – 20 нови, общо заразените там са 1941.

Американският „Ню Йорк таймс“ изписа на първата си страница имената на близо 1000 починали от всичките 100 000 жертви по време на пандемията. Шестте колони излизат със заглавие „Американските смъртни случаи наближават 100 000 – неизчислима загуба“ и подзаглавие „Те не бяха просто имена от списък. Те бяха ние“.

BNews.bg


image0 (9K)