Награди за съвременните будители на Стара Загора (СНИМКИ)

На тържествена церемония в Културен център „Стара Загора“ бяха връчени отличията „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора, наградите на Регионално управление на образованието и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените.

В залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и науката. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора.

Церемонията започна с Химна на народните будители, изпълнен от Смесен хор „Родина“.

„Това е денят, в който отдаваме почит към всички знайни и незнайни духовници, книжовници и просветители посветили таланта, делото и живота си на възраждането и утвърждаването на българската духовност и култура“, каза водещата Николета Милкова.

В поздравлението си Милен Врабевски, български лекар, бизнесмен и филантроп, учредител и председател на Фондация „Българска памет“ похвали Стара Загора, че е учредено отличие на името на достойната българка Анастасия Тошева, както и това, че празникът ще се чества пред паметника на митрополит Методий Кусев. „Съвременният будител се бори с бедността във физически и духовен смисъл. Това, което ви обединява, е вашият стремеж да научите децата да бъдат успешни хора. Научили сме се ценим заедността и успяваме да сътворим идеали, които след нас ще носят само позитиви. Покланям се пред вашата просветителска дейност“, каза още Милен Врабевски.

„В навечерието сме на един празник, който всички ние трябва да тачим. Стара Загора има своята дан, за да бъдем тук и да се чувстваме будители. Имаме отдадеността да показваме, да учим, да възпитаваме. Поздравявам ви, че съхранявате българския дух, че съхранявате българщината. Стара Загора винаги е била водеща в духовния живот. Има го и новото възраждане. Нека Денят на будителите бъде безкраен повод за самочувствие“, пожела в словото си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Отличието „Анастасия Тошева“ за значим принос в образованието бе присъдено на Сребра Порязова, учител по български език и литература в Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Маргарита Шоселова, музикален педагог в Държавна опера Стара Загора, създател и ръководител на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.

Грамоти получиха номинираните Иванка Кирилова, Невена Господинова и Йоанна Димитрова, както и Академичната общност на Тракийски университет.

По предложение на кмета на Общината всички млади учители в Стара Загора получиха поздравителен адрес и специални значки за приноса им в развитието на образованието в нашия град.

„За нас учителите всеки ден е празник. Да си учител, означава да можеш да запалиш искрата на знанието у своите ученици“, сподели Яна Бабрикова, млад учител от Начално училище „Димитър Благоев“.

За първа година Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора също връчи награди по повод Деня на народните будители – плакет с образа на Митрополит Методий Кусев.

Татяна Димитрова, началник на РУО, награди отличените: Йоанна Димитрова, директор на ДГ № 10 „Светлина“ Стара Загора, Николай Широв, директор на ОУ „Георги Райчев“, Стара Загора, Диана Теленчева, старши учител в ДГ „Калина Малина“, Чирпан, Таня Стоева Стаматова – Манева, старши учител в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, Педагогическият колектив на ДГ № 18 „Пчелица“, Казанлък и Педагогическият колектив на НПГВМ „Иван Павлов“ град Стара Загора.

Наградата „Будител на Стара Загора“, учредена от Съюза на учените, връчи председателят доц. д-р Васил Хаджиилев. С нея са удостоени Райчо Гънчев, основател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ и проф. Илия Димитров Ласкар от Аграрен факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Те са отличени затова, че с мисъл, слово, перо и дело са обогатили културата, науката, интелектуалния хоризонт и съхранението духа на Стара Загора.

Празникът продължи с концерт на Смесен хор „Родина“ и артисти от Държавна опера Стара Загора.


image0 (9K)