Наградиха големи български творци (снимки)

Без скандално предложената да бъде отличена за културни, вместо за спортни постижения бивша треньорка Нешка Робева, днес президентът Росен Плевнелиев награди 8 достойни творци. Със „Стара планина“ – първа степен, бе удостоен големият наш скулптор академик Крум Дамянов, от негово име ордена получи дъщеря му.

С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството бяха наградени режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и проф. Милко Божков, скулпторът проф. Божидар Козарев и оперната певица Соня Йончева.

„Водени от незабравимите слова „Напред, науката е слънце, което във душите грей“, поздравяваме и благодарим на всички дейци на науката, култура и образованието, посветили се на каузата да възпитат и отгледат бъдещите поколения в стремеж към просветеност, човешко развитие и духовност. Вие сте част от тези най-светли личности, стожери на българския дух и култура – и за мен е чест да ви отлича се тези най-висши държавни отличия“, обърна се към наградените Росен Плевнелиев, преди да опише накратко за най-важните постижения на всеки един от тях.

От тяхно име отговори писателят – майстор на късия разказ, Деян Енев:

„На това му викат звезден миг. И той наистина е такъв миг, защото да получиш тази награда в компанията на такива творци – е още една награда.

Посвещавам тази награда на моето семейство – на децата ми, които останаха в България. Посвещавам тази награда на българите в чужбина. България ги чака, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня.

Посвещавам тази награда на светлата памет на писателя Георги Божинов, който с 13 години не успя да дочака триумфа на неговата книга „Калуня-каля“. Все си мисля, че частица от тази моя награда се дължи и на връщането на „Калуня-каля“ при българския читател. Благодаря!“

Част от звездните мигове в Президентството:

Писателят Деян Енев

Писателят Деян Енев

Президентът Росен Плевнелиев и писателят Георги Господинов

Президентът Росен Плевнелиев и писателят Георги Господинов

88296b3b-d1e9-45f3-9f82-d2d909764920

Културните дейци, отличени с държавни отличия

Соня Йончева

Оперната дива Соня Йончева

Постиженията на голямата оперна звезда са оценени и в родината й.

Постиженията на голямата оперна звезда са оценени и в родината й.

Президентът с Иглика Трифонова

Президентът с режисьорката Иглика Трифонова

Росен Плевнелиев с художника Станислав Памукчиев

Росен Плевнелиев с художника Станислав Памукчиев

b0bdbd97-2469-4097-b2ce-0f77cc3c3bf3

Източник: Площад Славейков


image0 (9K)