„Награда за цялостно творчество“. Парламентът бетонира състава на КЗК за поне още две години

Юлия Ненкова

В последния си работен месец преди изборите парламентът увеличи мандата на настоящата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) от пет на седем години с право на втори последователен мандат. Освен това мнозинството в Народното събрание реши в четвъртък, че членовете на комисията не могат да бъдат освобождавани от постовете си в случай, че прилагат неточно българското или европейското закондателство.

Тъй като Народното събрание избира членовете на регулатора, това на практика означава, че новият парламент, който предстои да бъде избран през април няма да може да назначи членове на регулатора.

Настоящият състав на КЗК беше избран от предишния парламент, по време на кабинета “Борисов 2”. Мандатът на седемте души в комисията изтича през месец юни, тази година. С приетите текстове, той ще бъде удължен до 2023 г. с възможност за още 7 г.

Законодателната промяна беше предложена непосредствено преди Коледа, миналата година, от самата комисия. Като аргумент защо се налага да си удължат мандите членовете на КЗК ползваха обяснението, че българското законодателство трябва да се синхронизир с европейското.

Текстовете са едни от най-бързо придвижваните в 44-то Народно събрание. От внасянето им до окончтелното им приемне минаха по-малко от два месеца.

I „Награда за цялостно творчество“

“Няма спор, че сегашният състав [на КЗК] се награждава за „цялостно творчество“, отбеляза по време на дебатите в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

В позиция на „Демократична България“ пък се казва, че „КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини“.

I Кои са членовете на КЗК

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова. Тя е майка на депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Самата Ненкова пък беше зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше столичен кмет.

В състава на комисията влиза и предложеният за неин член от СДС Димитър Витанов, който по времето кабинета “Орешарски” беше председател на надзорния съвет на „Булгартрансгаз“.

Другият от общо седемте членове на КЗК – Красимир Зафиров, пък беше издигнат за поста от партията на Христо Ковачки „Лидер“, която впоследствие беше преименувана на „Български демократичен център“. Квота на БСП пък е дългогодишният кадър на левицата, била заместник-министър в правителствата “Станишев” и “Орешарски” – Анна Янева.

I Решенията на КЗК

Едно от широко обсъжданите в обществото решения на настоящия състав на КЗК беше забраната на сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ за активите на чешкото енергийно дружество. С “Еврохолд” бяха свързани и изтеклите това лято записи на глас който силно прилича на този на премиера Борисов, в които че чува репликата: „Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“, се чуваше в един от записите. След скандала обаче КЗК изведнъж промени позицията си на 180 градуса и вече счита, че сделката не е заплаха за конкуренцията.

Именно КЗК бе органът, който спря сделката на “Инерком” за ЧЕЗ. Тези действия на регулатора премиерът Борисов даде за пример като добри, говорейки обаче в първо лице множествено число. Впоследствие премиерът не отговори на въпроси защо говори за “нас”, след като регулаторът би следвало да е независим.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)