Навръх Разпети петък си отиде знаменитата Елина Бистрицкая, прочула се с „Тихият Дон“

На Разпети петък, 26 април издъхна народната актриса на СССР, театралната и филмова звезда Елина Бистрицкая, съобщават световните агенции агенции.

Любимката на цяла Русия, прочула се с ролята на Аксиния от „Тихият дон“, е починала на 92-годишна възраст.  През последните години тя е  била сериозно болна. Последно сбогом почитателите й ще си вземат на поклонението на 29 април, гласи съобщение на „Малый театр“, където актрисата работи от 1958 година.

Елина Бистрицкая е родена през 1928 г. в Киев. По време на войната 13-годишна работи в болницата като медицинска сестра, след което завършва медицинско училище. В края на 40-те години започва да се занимава с художествена самодейност. През 1953 г. завършва Киевския театрален институт. Работила е във Вилнюс, след това се мести в Москва. От 1950 г. участва в киното, като най-известната е ролята на Аксиния в филма от 1958 г. „Тихият Дон”, за който актрисата получава титлата почетен казак и полковник от казашки войски. От 1978 г. преподава в театрални училища.

 


image0 (9K)