Навални с първи пост в Инстаграм, иска да се върне в Русия

Алексей Навални със семейството си в германската клиника „Шарите“. Това е първата снимка на опозиционния политик, която беше публикувана след отравянето му на 20 август.

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен с Новичок и се лекува в Германия, публикува за първи път своя снимка в Инстаграм. Той написа, че в понеделник е успял за първи път да диша цял ден „съвсем сам“, без помощта на апаратурата. По-рано стана ясно, че той иска да се върне в Русия, предадоха информационните агенции.

„Привет, Навални съм – написа опозиционерът във вторник по обяд. Липсвате ми. Аз все още почти нищо не умея да правя, но вчера успях цял ден да дишам сам. Съвсем сам. Не съм използвал никаква външна помощ, дори и до най-простия винтил в гърлото не съм прибягвал. Много ми хареса. Това е удивителен и недооценяван от мнозина процес. Препоръчвам ви го“.

https://www.instagram.com/p/CFJwV0Dly0Z/?utm_source=ig_embed

На снимката, публикувана в официалния профил на Навални, той е сниман с жена си Юлия, сина си Захар и дъшеря си Дария.

Алексей Навални беше отровен на 20 август по време на полет над Сибир. Самолетът кацна извънредно в Томск, където опозиционерът беше задържан два дни, преди да замине за германската клиника „Шарите“ като личен гост на канцлера Ангела Меркел. Той прекара две седмици в медикаментозна кома. От Германия потвърдиха, че отровата, която е поел, е Новичок – бойно отровно вещество, с което през 2018 беше отровен и двойният агент Сергей Скрипал.

В понеделник от „Шарите“ съобщиха, че са изключили обдишващия апарат на Навални, а пациентът за кратко става от леглото.

По данни на вестник Ню Йорк Таймс Навални е дал показания на представители на германската прокуратура. Източник на германските служби е посочил пред вестника, че опозиционерът „напълно осъзнава състоянието си, какво се е случило с него и къде се намира в момента. Той не планира да остава в изгнание в Германия. Иска да се върне в Русия и да продължи мисията си“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)