Навални остава в ареста за 30 дни. Делото се гледа в полицията вместо в съда

Алексей Навални на летището в Москва минути преди да бъде арестуван. 17 януари 2021 г.

Руският опозиционер Алексей Навални ще остане в ареста за 30 дни, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Решението беше взето на съдебно заседание, проведено в сградата на полицията, а не в съдебна палата. Адвокатът на политика е бил уведомен за делото минути преди то да започне.

Новината идва ден след ареста на руския политик, който в неделя се върна от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с невропаралитичното вещество Новичок, извършено на руска територия на 20 август.

Навални беше предупреден от Москва, че ще бъде арестуван веднага щом се върне в страната си, заради стара условна присъда, чиито условия се смятат за нарушени. Според властите това означава, че присъдата му следва да прерасне в ефективна – въпрос, който може да се реши само от съда.

Делото беше открито в понеделник по обяд в полицейското управление в Химки, където Навални беше отведен след ареста си на летището. Химки е град-сателит на Москва, разположен близо до околовръстния път на столицата.

Първоначално се предполагаше, че съдът е свикан, за да обсъди евентуалното прерастване на условната присъда в ефективна. По-късно стана ясно, че на заседанието само ще се насрочи датата, на която да се разгледа този въпрос – 29 януари, съобщи съдията. Беше определена и мярка за неотклонение, която предвижда Навални да остане в ареста за 30 дни – до 15 февруари.

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев е бил уведомен за заседанието минути преди то да започне, съобщи самият той в Туитър.

По време на ареста на Навални в неделя полицията отказа да допусне адвоката му, показа видео предаване на събитието на живо. В последвалите часове арестуваният също не е имал контакт със свой защитник.

„Това е висша форма на беззаконие“, коментира Навални в Инстаграм. Той каза, че е бил изведен от килията си, за да се срещне с адвоката си, но вместо това се е озовал на място, което не разбира какво е. Кратко видео, заснето с телефон, показа стая, обзаведена като малка съдебна зала с жена, облечена като съдия и репортери със снимачна техника. По-късно се появиха съобщения, че до залата са били допуснати само журналисти от Life и Россия.

Съдебното заседание е било проведено в сградата на полицията, защото Навални не е имал тест за коронавирус, съобщиха от управлението на вътрешните работи за Московска област след обявяването на решението. Според руските нормативни актове срокът за представяне на такъв тест е 72 часа след влизането в страната, пише Радио Свобода.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)