Навални е изписан. Берлинските лекари уверяват, че ще се възстанови напълно

Алексей Навални в клиниката „Шарите“ ден, преди да бъде изписан

Руският опозиционен активист Алексей Навални е изписан в понеделник от берлинската клиника „Шарите“. В съобщение от клиниката се казва, че най-вероятно Навални ще се възстанови напълно.

„Състоянието на пациента дотолкова се подобри, че той беше изписан. Алексей Навални се лекува в „Шарите“ 32 дни, от които в реанимацията беше 24 дни“, се казва в съобщението.

„Като изхождат от състоянието му в момента, лекуващите лекари смятат, че е възможно пълното му възстановяване. За каквито и да било последици от тежкото отравяне може да се съди по-късно“, казват още от болницата.

Съобщението е направено със съгласието на Навални и съпругата му.

Алексей Навални беше хоспитализиран в германската клиника „Шарите“ със симптоми на отравяне на 22 август. Той бе докаран в Берлин със самолет от руския град Омск, където попадна в болницата за спешни случаи, след самолетът, с който летеше по маршрута от сибирския град Томск за Москва, направи аварийно кацане в Омск заради силно влошеното му здравословно състояние.

Първоначално омските лекари обявиха, че не откриват следи от отравяне, а става дума за метаболитна криза, но според германските медици руските им колеги са реагирали точно като при отравяне и това до голяма степен е спасило живота на политика.

За това, че Навални е бил отровен с вещество от групата на бойното отровно вещество Новичок, съобщиха от германското правителство като се позоваха на резултатите от анализите в лабораториите на бундесвера. Тези резултати бяха потвърдени от лаборатории във Франция и Швеция. Как е станало отравянето, досега не е изяснен.

Според германското издание „Шпигел“, следи от отровата са намерени по бутилка с вода, от която Навални е пил. Неговите сътрудници са прибрали бутилката от стаята в хотела в Томск, където политикът е бил отседнал.

Веднага след постъпването на Навални в болницата, сътрудниците му поискаха да започне наказателно преследване за опит за убийство на обществен деец и за тероризъм. САЩ и ЕС също настояха пред Русия да започне разследване.

Руските власти обаче твърдят, че няма основания за възбуждане на наказателно дело. Те се съмняват, че Навални е бил отровен, като твърдят, че от анализите, направени в Русия, следи от отрова не са открити.

Преди ден френският вестник „Монд“ съобщи като се позова на свои източници, че в телефонен разговор от 14 септември с френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е допуснал, че Навални може сам да е поел отровата по неясен за момента начин.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)