Навални говори, Лукашенко каза истината: Путинска Русия се клати!

Навални събуди Русия

Светослав Пинтев

Основният опонент на Кремъл Алексей Навални вече говори, а неговите думи са кошмар за властта. Той в момента е под светлината на прожекторите на всички световни медии. Москва успя да направи от него опозиционен

лидер от световна величина,

символ на борбата за свобода на нацията си, нещо като Далай Лама или Нелсън Мандела.

Позиция, която преди по-малко от месец Навални не можеше и да сънува. Друг е въпросът дали ще се възстанови напълно и ще може ли да се възползва от нея. Но вече е символ.

Той беше подло отровен и това беше доказано в Германия, въпреки увъртанията на руските власти и откровено арогатните им реакции. Отказът им да започнат следствие по случая говори повече от всяко признание.

Остават два въпроса. Първият е: „От кого точно беше отровен Навални?“. Вторият е: „Кой ще заеме мястото му“?

Никой от независимите руски анализатори не се съмнява, че това е дело на Кремъл,

на самия му господар

Покушение срещу Навални може да разпореди единствено Путин, никой друг, категорични са те. Всеки „самодеец“ по тази писта би бил арестуван или убит моментално. А жертви по високите етажи поне от 20 август насам не са падали. Не се съмняват и обикновените руснаци. В една анкета от тези дни всички до един бяха единодушни, че е отровен от Кремъл.

А и отровите от групата на „Новичок“ не се продават навсякъде, между самзоварите, те са на разположение единствено на службите.

Никой не се съмнява и навън

Даже Тръмп клекна, въпреки откровеното му желание да се умилква на Путин и да не прави нищо, което би го подразнило.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви официално, че има „значителна вероятност“ евентуалното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти“.

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път допусна, че свидното й отроче „Северен поток-2“ може да стане обект на санкции. Последните му 160 километра може никога да не се построят. Или поне ще са на трупчета доста дълго.

Вторият въпрос …

Кой ще заеме мястото на Навални,

докато той се оправи? Ако се оправи, разбира се.

Възможна ли е въобще обединена опозиция в Русия?

Отговорите на двата въпроса са тясно свързани. И властите го знаят чудесно. Но не знаят кои ще са бъдещите лидери? А това ги изнервя.

Самият беларуски президент Александър Лукашенко заяви пред пропагандистите на Путин, специално изпратени за интервю при него: Знаете ли до какъв извод стигнахме с руската власт и ръководство?

Ако днес Беларус рухне, следващата ще бъде Русия“

Забележително е, че диктаторът от Минск поне един път казва истината. Пропуска да каже, че ще рухне само неговата лична деспотия и тази на колегата му.

Путин отдавна е стигнал до този извод, още повече че в Русия напрежението расте непрекъснато и тази есен се очакват масови вълнения. Именно затова, както и заради прокламираното от него „умно гласуване“ на предстоящите избори, Алексей Навални беше отровен, а студентският лидер Егор Жуков беше пребит.

Ситуацията в Беларус обаче показа, че протестите раждат нови и нови лидери, когато властите елиминират старите.

В последно време преподавателката по флейта Мария Колесникова стана водещата фигура на опозиционното движение в Беларус. Тя даде заряд на протеста срещу Лукашенко, без чисто формално да е лидер.. „За нас би било по-лесно, ако имахме водач“, казва Колесникова в интервюто за „Комерсант“. Тя си скъса паспорта на границата, за да не могат да я изведат от страната.

А това вдъхнови милиони

В Беларус вече се формират отряди за самоотбрана на протеста, а това не е станало без лидери.

В Русия повече от два месеца един град се бунтува и открито иска оставката на „крадеца Путин“.

В Хабаровск, административен център на Хабаровски край и на Далекоизточния федерален окръг, избухнаха откровени антикремълски протести, които не стихват. Заради арестуван политик. Братски страни, какво да ги правиш.

Процесите в Русия и Беларус си приличат и е много вероятно събитията да се развиват по подобен начин и при Големия брат. Проучванията сочат, че болшинството руснаци симпатизират на протестите в Хабаровск. И не само симпатизират … Повечето са бесни на Путин, дори хора от неговата партия.

„Новая газета“ писа в свой репортаж за протеста в Хабаровск преди време:“- Събуди се, страна! Събуди се, страна! “, крещи момиченце, подскачащо с всички сили под розов чадър в една локва.

Колоната от хиляди хора, преминаваща покрай нея скандира:

„Събуди града, родината ни е в беда!“,

„Русия, излез!“ и „Събудете се, Москва!“

В Москва по това време е около 5 часа сутринта. А жителите на Хабаровск вече маршируват от главния площад на града.“

В тази посока се движат нещата и в цяла Русия, но темповете и динамиката са непредсказуеми. Може огромната страна да се изправи за смъртен бой с Кремъл утре, може и след година. Но ще се изправи…

Бившият губернатор на Хабаровск Сергей Фургал от Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), чийто лидер е уж необузданият Владимир Жириновски, беше задържан и окован на 9 юли в града и изпратен със самолет в Москва. Повдигнати му бяха обвинения в поръчкови убийства на конкуренти преди 15 години, когато е имал частен бизнес.

Никой не вярва на тази басня,

макар в Русия страшно много бизнесмени да имат в актива си „мокри поръчки“. Жириновски, който е напълно под контрола на Кремъл, бързо прежали губернатора си и изпрати друг. Хабаровск не ще и да го чуе.

Протестиращите питат съвсем основателно – защо обвинението срещу Фургал се повдига цели 3 петилетки след предполагаемото престъпление. Още повече, че в периода 2007-2018 година той е бил депутат в Държавна дума, а след това и губернатор. Как ФСБ, по известна като вездесъщия КГБ, изобщо не се е сетила досега, че той е такъв страшен престъпник. Защо ще го съдят в Москва, а не в Хабаровск.

Той стана враг

Не за друго, а защото се оказа изведнъж доста по-популярен от Путин в своя край. В съвременна Русия няма по-голямо престъпление от това, но то не е вкарано в Наказателния кодекс все още, та се налага да се повдигат други обвинения в подобни случаи. Обявиха го за популист. Фургал продаде наистина яхтата на регионалното управление, чиято поддръжка струвала 600 000 рубли (към 7000 евро) годишно, отряза пенсиите на държавните служители и на местните депутати, от което спестил още 9 млн. рубли (100 000 евро), а този „популизъм“

вбеси Кремъл

Съдът наложи на Фургал мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 9 септември, а Путин го уволни заради „загуба на доверието“.

Проблемът е, че Русия изгуби доверие в Путин, в месианската му роля. Много от протестиращите го пишат на плакатите си :“Вече ти нямаме доверие“. И се канят да уволнят него.

Да кажем пак!

Алексей Навални вече говори, а неговите думи са кошмар за властта.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg 


image0 (9K)