Навални вече е в берлинската болница „Шарите“

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе транспортиран с линейка от летището в Берлин до известната болница „Шарите“, където ще бъде лекуван, предаде Ройтерс.

Изпадналият в кома и поставен на апаратна вентилация Навални беше докаран с частен самолет от Омск в Берлин. Той излетя от сибирския град след продължителни и интензивни разговори за изпращане на Навални за лечение зад граница. Машината се е приземила на летище Тегел в 8,47 ч. местно време. Транспортирането и хоспитализацията на опозиционера се организират от германска неправителствена организация.

Здравословното състояние на Алексей Навални, който е в кома и на изкуствено дишане, е стабилно. Това заяви ръководителят на германската неправителствена организация „Кино за мир“ Яка Бизил малко след като самолетът, нает от организацията и транспортиращ Навални, кацна в Берлин, предадоха световните агенции.

„Състоянието на Навални по време на полета и при кацането беше стабилно“, каза Бизил.

Първоначално руски медици възразиха срещу неговото транспортиране зад граница заради нестабилното му състояние. Но вчера вечерта лекарите определиха състоянието му вече като стабилно и позволяващо пътуването. Първоначално говорителката на опозиционера Кира Ярмиш обвини лекарите в болницата в Омск, където бе приет за лечение Навални, че го задържат, за да прикрият факта, че е бил отровен. Болницата в Омск отхвърли тези твърдения, припомня ДПА.

За транспортирането на Навални в Омск от Нюрнберг, в Германия, пристигна самолет с медици. Организаторите на полета са представители на правозащитната организация, наречена „Кино за мир“, посочва ТАСС. Организацията работи в областта на защитата на човешките права, допълва Франс прес.

Навални, дългогодишен активист срещу корупцията в Русия, припадна по време на полет от Томск за Москва, след като преди излитането пил чай. Негови приближени смятат, че в чая е имало отрова, припомня Ройтерс.

В болница „Шарите“ през 2018 г. беше лекуван друг руски опозиционер – Пьотр Верзилов, транспортиран дотам от същата неправителствена организация, заела се с транспортирането на Навални. След като се възстанови, Верзилов също каза, че е бил отровен, припомня Франс прес.


image0 (9K)