Наблюдавани ли са НЛО над Стара Загора?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 83, 1990 г.
НАБЛЮДАВАНИ ЛИ СА НЛО НАД СТАРА ЗАГОРА?
ВСИЧКО Е САМО ХИПОТЕЗА

[ad id=“226585″]

Отговаря Алексей СТОЕВ, директор на народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. Разговорът ни започва, разбира се, с въпроса дали обсерваторията разполага с данни за наблюдения на НЛО над Стара Загора.
-Прекарал съм десетки часове на тъмно, в наблюдение на Космоса. Нито аз, нито някой от сътрудниците ми сме забелязали летящи обекти. Това не означава, че смятам идеята за възможно посещение на извънземни за абсурдна. Но ето, в обсерваторията се обаждат много граждани, които се смятат за очевидци на НЛО. Ние не отминаваме нито един такъв сигнал. Истината е, че по-голяма част от хората са наблюдавали планети – обикновено Венера или Слънцето, какъвто е случаят с персонала на една детска градина. Наблюдаван е и един изкуствен обект, зарегистриран над Химическия комбинат при залез. Погледната през телескопа тялото се оказа не НЛО, а балон.

Няма как да не се съглася с г-н Стоев, макар че ми се иска всички сигнали и разкази на очевидци да бъдат не заблуждение, а реалност. Пък и когаот човек слуша разказите на хора, погледнали с очите си НЛО, е готов да им вярва.
-Нужно е – подчертава г-н Стоев – да се фиксира един научен факт, а това означава обектът да бъде наблюдаван няколко пъти последователно. Освен тази статистика, за да се приеме сериозно идеята за извънземни посетители, необходимо е да се публикува научен доклад, статия или съобщение, даващи сведения за траекторията и други астрономически данни. Засега такива публикации няма. Засега всичко е в сферата на хипотезите.

[ad id=“236993″]

Има още нещо обаче, около което продължава нататък разговорът ни: нещо, което ни прави нас, старозагорци, малко по-близки до проблема за НЛО и извънземните. Известно е, че при разкопки на тракийски светилища в нашия край са намерени следи от древни съоръжения за наблюдения на слънцето. Това са специално издълбани в скалите отвори, през които може да се наблюдава слънцето в характерните за него положения през годината – точките на слънцестоене. Предполага се, че наблюденията са имали чисто практически смъсил, при това свързан не само със земеделието и животновъдството. Геофизичните особености на храмовете и светилищата може би са били използувани и за лечение. До такъв извод са стигнали специалисти от обсерваторията, които заедно със свои съветски колеги са извършвали редица проучвания по местата на известните тракийски светилища в Старозагорско. Такъв е случаят със Старозагорските минерални бани.
-В обсерваторията – продължава Алексей Стоев – започнахме да се занимаваме с археоастроно-мия. И това изведнъж се оказа твърде близко до земните ни грижи. И изведнъж астрономията се оказа свързана тясно с нашето земно битие. Не случайно, но дори да е въпрос на случай, то твърде сполучливо първата клиника на екстрасенси в нашия край е в Старозагорските минерални бани. Съществуват твърде особени в геофизически смисъл точки. На такова място понякога не бива да се строят жилищни блокове. Такова място може да предизвика заболяване или обратно – да стимулира лечението на някои болести. Самият град Стара Загора е без особености в геофизическата си характеристика.

[ad id=“255238″]

В съвременността съществуват толкова много въпроси, че немалко остават без отговор. В случая обаче е по-интересно да разберем с какво още ще се занимава обсерваторията, в търсене на обяснения на стари загадки. Например – как така е било възможно появата на огнища на цивилизация в древността на няколко места едновременно? Дали пък не е било по силите на древните предаването на знания на разстояние?
Алексей Стоев уточнява: – Това е една идея, която изглежда на пръв поглед невероятна. Ние ще работив в тази насока. Нашият сътрудник, д-р Трофимов, завеждащ катедра по хелиоклима-тология в Новосибирското отделение на АН на СССР, предлага да се изучат възможностите за предаване на знания по телепатичен път на големи разстояния. Опитите ще включат наблюдения на екстрасенси в чувствителни геофизични зони. Тоест ще се опитаме да повторим, да възкресим на практика древните схващания.

Тук се изкушавам от друг въпрос. А астрологията?
-Навсякъде трябва да се търси истината – казва г-н Стоев. – Човекът е поставен в мрежа не само от земни връзки, а и от космически. В генетичния му код е записана и слънчевата активност, разположението на луната и т.н. Древните окултисти са смятали, че човекът е микрокосмос, подобен на макрокосмоса. Съвременната наука отчита факта, че цялата биосфера е под влиянието на слънчевата активност, на лунните приливи и отливи, че върху Земята влияят силно Венера и Юпитер посредством гравитационните си полета. Земното привличане и електромагнитно излъчване също влияе върху хората… Науката е отворена към бъдещето. Тя винаги е помагала на хората да оцеляват, да живеят по-добре. по този път ще върви и нататък и сигурно ще ни удивлява с невероятни открития.

Милена ИВАНОВА


image0 (9K)