Община Стара Загора набира кандидати за лични асистенти

Нова почасова работа предоставя Община Стара Загора за лични и социални асистенти на деца и възрастни с увреждания. Проектът „Заедно за независим живот“ е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020“ и е на стойност 499 937, 41 лева. Предвидено е обучение за кандидатите, които не са преминали такова по други програми.

Документите на кандидатите ще се приемат в сградата на общината от 7 до 18 ноември включително. Формуляри могат да се изтеглят от сайта на Общината.

Личният асистент ще предоставя помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене, рехабилитационни или други специализирани услуги в дома на потребителя, вземане на лекарства. Ще придружава лицето до учебно заведение или болница.

Услугата „социален асистент“ предлага на човека с увреждане помощ при социални контакти, посещения на кино, театър, изложби, писане на писма и заявления и подаването им до съответните институции.

За двете позиции могат да кандидатстват лица, които не са пенсионери. Търсят се безработни  и трудовозаети лица – наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд. Молби могат да подават и студенти или лица в трудоспособна възраст, придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране. За обявените позиции могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания.

Асистентите ще бъдат назначени на трудов договор на 4-часов работен ден, като възнаграждението е почасово  на база минимална работна заплата за страната.

Кандидатите ще се обучават в група по разработена програма, като всеки, преминал курса ще получи удостоверение. Всички назначени асистенти ще бъдат включени и в поддържащо обучение и наблюдение.

Подборът на асистентите ще се проведе на два етапа – допуск по документи и интервю. Всеки кандидат ще бъде оценен от комисия по утвърдени критерии.

Услугата ще се предоставя в продължение на 18 месеца.

По проекта подават заявления лица с трайни увреждания, които имат нужда от асистент. 

Това са: лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ; лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане без чужда помощ; деца ма възраст до 16 г. с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 г. с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, които се нуждаят от обслужване.

На подалите заявления, хора с увреждания, ще се извърши оценка на потребностите и след това ще се формира индивидуален бюджет за ползване на услугата. Индивидуалните оценки ще се извършват в дома на хората с увреждания. Ще се извърши подбор на най-нуждаещите се потребители.

В заявлението за ползване на асистент се дава възможност за избор на лицето, което ще го обслужва. Ако кандидатът не е посочил предпочитание за лице, след извършване на оценка на потребностите ще му бъде предложен асистент.


image0 (9K)