Мъж от Раднево, завърнал се от чужбина, не спази карантината

Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Раднево наблюдава досъдебно производствo срещу 46-годишен мъж от Раднево за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина.

На 23 март 2020 г., мъжът влязъл на територията на България от Сърбия, при което декларирал, че ще изпълнява 14-дневната карантина в дома си в Раднево.

На 26.03 той бил посетен от полицейски служители, които му разяснили, че няма право да напуска дома си преди изтичане на периода на карантина, а именно до 6.04.2020 г. Мъжът заявил, че е запознат със законовите изисквания и ще ги изпълнява.

Но…
При извършена планова проверка от полицейски екипи на РУ на МВР – Раднево на посочения адрес, на 27.03.2020 г. в 12 часа, мъжът не бил установен в жилището. Негови роднини споделили, че той отишъл на гости в дома на свой приятел. Няколко часа по-късно от семейството му се обадили в полицията, че се е прибрал на адреса.

Делото е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.


image0 (9K)