Мъжът и флашката с тайните. Как Пол Уилън се озова в ареста в Москва по обвинение в шпионаж

Пол Уилън бе задържан през декември 2018 г. по обвинения в шпионаж

Той се казва Пол Уилън, има четири гражданства и от 16 месеца е в московски арест. Залавянето му в руската столица беше наречено шпионска операция, а и той самият е обвинен в шпионаж. Преди седмица руската прокуратура поиска съдът да постанови 18 години затвор за Пол Уилън. Цялата история е напът да влоши отношенията между САЩ и Русия.

Пол Уилън е бивш американски пехотинец, който към момента на ареста си в Москва е оглавявал отдела за глобална сигурност на американски производител на авточасти. Посещавал е често Русия и преди задържането си.

Пол Уилън беше арестуван в Москва на 28 декември 2018 г. Тогава хора на руските служби нахълтват в стаята му и откриват USB памет, на която, по данни на Федералната служба за сигурност (ФСБ), е имало секретна информация.

След близо 16 месеца в ареста, делото срещу американеца започна в края на април тази година. По думи на негови роднини през това време той не е получил право да комуникира с тях.

Това се е случило за първи път едва на 12 май, когато той говори с родителите си, които живеят в Манчестър.

Уилън, който отхвърля всички обвинения, твърди, че флашката е била поставена в стаята му от негов стар познат, който неочаквано се е появил преди инцидента. По думи на бившия пехотинец той е бил в руската столица, за да присъства на сватба и е пристигнал няколко дни преди задържането му.

„Не мога да си представя как някой с минало в охранителните органи, който е бивш пехотинец и също работи в корпоративната сигурност и знае за рисковете при пътувания, би нарушил какъвто и да е закон, още повече закон, свързан с шпионажа“, заяви през 2019 г. братът на Уилън Дейвид.

Съдебното дело срещу американеца започна в края на април тази година. Окончателната присъда ще бъде произнесена на 15 юни.

„Ако трябва да говоря честно – всички сме в шок“, обяви адвокатът на Уилън Владимир Жеребенков, след като чу, че прокурорите настояват за 18 години затвор

Жеребенков добави, че общо 15 свидетели са дали показания по делото, като четиримата, които са били призовани от прокуратурата, са били основно служители на тайните служби. Останалите, които са били призовани от защитата, са били хора, с които Уилън е контактувал по време на престоя си в Русия. По думи на Жеребенков всички те са отрекли, че американецът се е опитал да ги вербува или чрез тях да събере секретни данни.

Задържането и процесът срещу Уилън, който има още британско, канадско и ирландско гражданство, беше силно критикуван от страна на американските власти.

„Това секретно дело е подигравка със справедливостта. Процедура, която е скрита зад затворени врати, не носи никаква легитимност. Тя не е прозрачна, не е честна и не е безпристрастна“, заяви посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан.

Редица международни издания и коментари на експерти определят делото като политическа провокация на Москва срещу Вашингтон, а самият Уилън като евентуална разменна монета за задържани руски шпиони.

Руските власти оправдават протичането на процеса при затворени врати с евентуална защита на секретна информация, както и с мерките срещу разпространение на COVID-19.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)