Мутафчийски: Три деца у нас са дали положителна проба за коронавирус

Три деца са дали положителна проба за коронавирус. Към момента те не са проявили симптоми на заболяването“. Това разкритие направи на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Натрупахме достатъчно наблюдения. Още от началото на създаването на щаба се обяви и апелирахме към гражданите, които пристигат от рискови дестинации, да останат самоизолирани вкъщи. Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, от които жената почина, а мъжът е в критично състояние“, каза още той.

МОН: Учениците са освободени от присъствие в училище

Генерал Мутафчийски поиска и въвеждането на строги санкции за тези, които нарушават карантината. Той даде пример с Румъния, където нарушителите влизат в затвора за 3 години, в Гърция за две, в Русия – също за три.

„Знам какво е военно положение, не знам какво е извънредно положение, но политиците знаят най-добре“, заяви генерал Мутафчийски и допълни, че решението за обявяването на извънредно положение, ще бъде взето от парламента.


image0 (9K)