Мутафчийски: Имаме „заспали“ и „събудени“ области с Covid-19

„Картата на заболеваемостта в България е много различна в отделните области. Всячески се опитваме да изчистим субективния момент, например ниска активност на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи“.

Това заяви на редовен брифинг шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Днес сутринта коментирахме за областите Разград и Търговище и очертахме няколко препоръки, които да дадем на местните РЗИ-та.  Където има т.н. „заспиване“ на областите, ние винаги обръщаме изключително внимание на тях, за да ги разръчкаме да бъдат малко по-активни. Другият акцент на внимание са областите, които са много активни и „събудени“, каквито са Видин, Плевен, Кюстендил и София, където пак препоръките са към активно туширане на огнището“, заяви той.

НОЩ с последни данни за заразата у нас към 8 часа на 27 април

„За днес има интересна успеваемост в тестовете. На базата на 300 теста над 18,4% са положителните. В предишните дни имахме много по-голям брой тестове на цели групи, в които няма нито един положителен резултат.

Неделя не е много показателен ден.  „Има няколко лаборатории, които изобщо не подаваха резултати. Тази тенденция е и в световен мащаб. Ако ви прави впечатление, след неделя  е много по-висока бройката на изследваните хора.

За хидроксихлорина още от прилагането в САЩ беше направен и модел в прилагането му с азатрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт. Затова двата медикамента се прилагат в болнични условия“, разясни шефът на ВМА.  Ген. Мутафчийски показа кривата на дневните и седмичните стойности на заразените с К-19.


image0 (9K)