Муравей Радев: По-внимателно с бюджетния излишък и плоския данък!

„Имаме една от най-добрите данъчни системи в Европа и тя не трябва да се пипа“, каза финансистът

[ad id=“225664″]

Президентът предложи излишъкът да се изхарчи прозрачно. Освен това предложи да се изхарчи след публично обсъждане, обществена дискусия. Искам да предупредя всеки, който се упражнява на тази тема – обществото да реши как да похарчи няколко милиарда лева, да бъде малко по-внимателен. Сещате се какви страсти ще избуят около тези няколко милиарда. Това предупреди в ефира на Канал 3 бившият финансов министър Муравей Радев.

„И отсега ще ви кажа какво би станало – ниски са заплатите, ниски са пенсиите, всичко трябва да се увеличи. По-внимателно малко! Този излишък с 2 милиарда лева отгоре е към септември, само че има още 3 месеца, когато се броят пилците през декември. Този излишък има две съставки – приходи от данъци повече от планираните, и второто, икономия на разходи. Предвидени са 6,5 милиарда капиталови разходи, остават над 5 милиарда до края на годината. Ами ако тези проекти за тези пари се движат по график и за тях се плаща сега в края на годината? Тогава какъв излишък? Нероден Петко?! Трябва по-внимателно“, каза финансистът.

Той посочи, че правителството на БСП при Жан Виденов е имало 11 актуализации на бюджета за 2 г., докато в правителството Иван Костов не имало нито една за 4 г.

[ad id=“263680″]

Запитан дали трябва да се премахне плоския данък, Муравей Радев каза: „Мине, не мине, и някой го подеме този данък, той е виновен за какво ли не. Имаше една скорошна научна агенция, синдикатите обвиниха плоския данък, че бил основна причина за укриване на доходи. Извинявайте, аргументът е много наивен“.

„Нашата данъчна система е една от най-добрите в Европа от много време и тя не трябва да се пипа, защото иначе ще отвориш други проблеми“, подчерта финансистът.

За скока на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв., Муравей Радев счита, че това е грешка, защото е без съгласието на бизнеса.

„Работната заплата и свързаните с нея данъци и осигуровки са част от новосъздадения продукт. Има продукт – по-голям продукт, повече отчисления, повече заплати. Кой създава продукта? Синдикатите, политиците, институциите – те не го създават, създава го бизнесът. И да бръкнеш в разчетите на бизнеса за години напред, без да го попиташ, това не е най-доброто, което може да се случи. Задължително е с по-малка стъпка – не с тази огромна стъпка от 2600 на 3000 лв. В тази дупка попадат много над 130 000 работещи. По-плавно, по-внимателно и със съгласието на бизнеса, задължително“, анализира Муравей Радев.


image0 (9K)