Муравей Радев: Очаквах дълго време Иван Костов да проговори за прословутите милиарди от приватизацията

Бившият финансов министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев коментира в студиото на бТВ Бюджет 2019. Той го определи като „щедър, но добре балансиран“ и добави: „6 милиарда повече от т.г. , почти нулев дефицит, без да увеличаваш данъците – това си е голям плюс.“

Няма да изброявам всичко, за което ще бъдат разпределени тези средства, защото няма да ни стигне цял ден, продължи Муравей Радев. „Дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което говори за едно добре балансиране и е голям плюс. Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар. Това е една стъпка към провеждането на реформи. Има и минуси, за които бизнесът е прав да протестира“, посочи финансистът.

„Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре

„Тези три дни болничен – не е работа на бизнеса да ги плаща, освен това му слагат квоти за назначение на хора с увреждания – на 50 души персонал, двама души квота и като не ги назначиш плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходя. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този „скрит” нов данък”, коментира финансистът.

Помолен да даде мнение и за алтернативния бюджет на БСП, той каза: „Пустият мерак на БСП не увяхва. Много ми е смешно, че опозицията прави алтернативен бюджет и говори за повече държава в икономиката. Това е недопустимо“, категоричен е Радев.

Той отговори и на въпрос за приватизацията в България. „Ако искате точен преглед на приватизацията в България, прочетете анализа на Иван Костов, аз очаквах дълго време той да проговори на тази тема, той публикува два анализа, в които се казва всичко за приватизацията и за тези прословути милиарди, които били откраднати, пък ги нямало. Който прочете тези анализи, ще си отговори на много въпроси“, посочи Радев.

Източник: www.faktor.bg


image0 (9K)