Муравей Радев: Не вярвам да се задават добри времена за Европа и за България

„Ние трябва догодина да успеем да влезем в чакалнята на еврозоната с усилията на всички политически сили и на обществото“, посочи бившият финансов министър.

„Няма как дори синдикатите да са недоволни от новия бюджет. Имаме 14 млрд. лв. социални разходи, което е 1 млрд. лв. повече. Не са доволни само държавните чиновници, които получаваха до момента и пенсия, и заплата. Ситуацията при бизнеса не е еднозначна. В детайли се критикува рязкото увеличаване на минималния осигурителен доход“. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър Муравей Радев.

„В страната ни има 8 пъти по-голяма разлика в парите, които получават бедните и богатите. Тя е 5 пъти в Европа. Има много хора с ниски доходи, но те са слабо квалифицирани и трябва да направят нещо, за да повишат стандарта си. 50% от зрелостниците ни излизат функционално неграмотни.

Богатите хора са няколко вида. Сред тях има много, които са спечелили доходите си чрез честен бизнес, както и хора, срещу които виждаме напоследък какво се случва.

Прокуратурата не трябва да си позволява този процес срещу олигарсите да не е постоянен и да се движи по перваза. Да не се случи така, че днес го има, а утре го няма“, коментира Радев.

„Не се задават кой знае какви добри времена за Европа и за България. Навлизаме в икономическа турболенция, която пречи на реформите. ЕС ще оцелее след промените и ще излезе по-силен. Няма държава, която да е излязла от ЕС и да не е по-бедна. Във Великобритания вече си скубят косите. ЕС, както казва Еманюел Макрон, не е супермаркет в който си взимаш каквото искаш, а трябва да поемаш и отговорности. Именно заради това ние трябва догодина да успеем да влезем в чакалнята на еврозоната с усилията на всички политически сили и на обществото“, допълни бившият министър.

По време на кабинета на Иван Костов направихме много важни реформи, които ни костваха висока политическа цена. За 4 години наваксахме пропиляно време от едно десетилетие. След нас правителствата не посмяха да направят сериозни реформи, защото виждаха колко висока е политическата цена“, коментира Муравей Радев.


image0 (9K)