“Музикално чудо”. Стиви Уондър, който излезе начело на борбата за расова справедливост

Стиви Уондър на концерт в Лос Анджелис през 2013 г.

“Призив към любов, мир и единство”. Така легендарният соул изпълнител Стиви Уондър описа посланието на двете си нови песни. Тази седмица той обяви създаването на собствено звукозаписно студио, чрез което застава начело на борбата срещу расизма в САЩ.

Песните са написани след 15 години творческо затишие. Те включват строга политическа тематика и призив за социална промяна. “Тази година е изпълнена с толкова обърканост и омраза – изток срещу запад, леви срещу десни”, каза Уондър.

Изпълнителят коментира, че новата песен Can’t Put It in the Hands of Fate е вдъхновена от движението Black Lives Matter и от тревожната ситуация в света по време на пандемията. “Това не е просто още един хаштаг. Това е животът ни”, каза Уондър по-рано тази година по повод протестите за правата на чернокожите в САЩ.

Всички средства от продажбата на песните ще бъдат дарени за благотворителност в подкрепа на чернокожите общества. “За мен е радост да помогна и да изразя обичта си”, каза Уондър.

70-годишният музикант призова и към необходимостта от гласуване на предстоящите избори за президент на САЩ. “Вселената ни наблюдава. Трябва да гласуваме за правдата и против несправедливостта”, казва той.

Това обаче не е първия път, когато Уондър се застъпва за правата на чернокожите. През 80-те години води активна кампания за край на апартейда в Южна Африка. През 2012 г. той се противопоставя срещу широкото разпространение на нападения срещу малцинства. “Расизмът може да бъде унищожен само ако хората се изправят заедно срещу този демон”, казва той.

Носителят на 25 награди “Грами” Стиви Уондър започва музикалната си кариера на 11-годишна възраст. Свири на пиано от 9-годишен, а две години по-късно вече владее хармоника, барабани и бас. Талантът му е забелязан през 1961 г. от собственика на звукозаписната компания “Мотаун” Бери Горди. Горди описва момчето като “11-годишен гений” и му дава псевдонима “Уондър” (“Чудо”).

Следващите години съвместно сътрудничество водят до над 20 милиона продадени албума и 30 песни на първо място в поп класациите. От 11-годишно “дете-чудо” Стиви Уондър се превръща в едно от най-разпознаваемите имена в американската поп култура.

Освен популярните му хитове, песните на социална тематика също не са чужди на Уондър. През годините той пее в подкрепа на информационни кампании за ХИВ и диабет, както и за благотворителни каузи за бездомни и хора с увреждания. През 2009 г. ООН го отличава със званието “посланик на мира”.

Сега Стиви Уондър поема по нов път – борбата за расова справедливост. “Трябва да вложиш сърцето си в промяната”, казва той.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)