МРРБ: Шефът на „Автомагистрали“ не е бил съдружник на Върбакова. Нинова да си смени информаторите

Управителят на „Автомагистрали“ ЕАД не е бил съдружник с Гинка Върбакова, няма платени аванси на подизпълнители за строителството на автомагистрала „Хемус“, няма и договори с такива подизпълнители.

Твърденията направиха министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков, които дадоха специална пресконференция по повод внесеното от БСП писмо с настояване да им бъде предоставен договорът за строителство на АМ „Хемус“, както и рамковите споразумения с фирмите, които ще строят отсечките от аутобана.

Може г-жа Корнелия Нинова да си смени информаторите, защото прави изключително неверни твърдения, които пуска сред обществото, заяви още Нанков.

Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

За да няма спекулации по темата АМ „Хемус“, АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД, искаме да информираме, че те имат договор за изграждане на 134 км от автомагистралата. Второ, „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за „Хемус“, каквото твърдение се появи от лидера на БСП Корнелия Нинова, посочи министър Аврамова и посочи, че няма и изплатени аванси.

Средствата са по сметка на МРРБ и Българска народна банка, те са целеви, няма изплащане на дейности. Има подписани рамкови споразумения от „Автомагистрали“ ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация, каза още тя.

Управителят на „Автомагистрали“ ЕАД не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме, подчерта Николай Нанков.

Той обясни, че договорът за АМ „Хемус“ е сключен между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД на 20 декември 2018 година.

Ние много пъти сме се вслушвали в опозицията и затова решихме да вкараме държавна компания. Управителят не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме. Няма платени аванси, каквото друго внушение имаше. Напротив, парите стоят по сметка на МРРБ и ще бъдат изплатени след изграждането, отбеляза Нанков.

Той посочи, че дружеството ще се превърне в една от най-стабилните строителни компании с настоящия Управителен съвет. По думите му ще се осъществява необходимия надзор на държавата по темата.

Може г-жа Корнелия Нинова да си смени информаторите, защото прави изключително неверни твърдения, които пуска сред обществото, заяви още Нанков.

Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки, увери Петя Аврамова.

Изключително неприятно е да се правят фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство. Изключително натоварена е работата в МРРБ, както и на неговите подразделения. БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взето от държавата, както е строителството на АМ „Хемус“. Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това й е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения, коментира министър Аврамова.

Все още не няма избран председател на УС на АПИ, съобщи тя.

Обсъждаме различни варианти за членове на УС на АПИ. Търсим най-добрия вариант – добър експерт, но няма още готово решение по назначаването на две свободни места, допълни Аврамова.

Тя посочи, че има много пътни експерти. Цяла листа има една неправителствена организация, които са активни. В последно време и БСП са активни пътни експерти. Така че имаме голям избор, няма да ни е трудно, пошегува се тя.

Извън кръга на шегата, търсим добри експерти, които да влязат в УС на АПИ. Не сме си поставили срок, но това е една от най-важните задачи, които сме си поставили в момента, обясни Аврамова.

По-рано ПГ на „БСП за България“ внесе искане за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали“ за строителство на „Хемус“.

Искането бе внесено в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от говорителя на парламентарната група Елена Йончева, зам.-председателите на ПГ Георги Свиленски и Христо Проданов и народни представители.


image0 (9K)