„Мракобесие“ и „цензура“. Фармацевти и журналисти се възмутиха от обвинението срещу Асена Стоименова

Асена Стоименова

Фармацевти от цялата страна протестираха символично в понеделник заради повдигнатото обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова за всяване на паника. Нейни колеги използваха времето за дезинфекция на аптеките в 12.00 часа на обяд и излязоха отпред с жилетки с надпис „Не ни е страх“.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) оповести своя остра декларация по случая, определяйки действията на държавното обвинение като „мракобесие“.

Асена Стоименова беше обвинена в петък за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. Повод за прокурорската реакция станаха нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които предупреждаваше за риск от недостиг на лекарства заради пандемията от коронавирус.

„Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват – тоест експертното ми мнение, е базирано на факти и обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези“, коментира Стоименова пред бТВ в неделя.

Тя коментира още, че не е внесла паричната си гаранция от 20 000 лева, защото е самотна майка на две деца и не разполага с такава сума. По думите ѝ фармацевтичният съюз ще учреди фонд за правни услуги, който да се използва при повдигането на подобни обвинения срещу други нейни колеги.

Управителният съвет на фармацевтичния съюз също излезе с декларация в подкрепа на своя председател. В нея се посочваше, че проблемите, засегнати публично от Стоименова, са коментирани от Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата и от председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „седмици преди визираните от прокуратурата интервюта“.

Според АЕЖ прокуратурата използва член 326 от Наказателния кодекс (за неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога), по който беше обвинена Стоименова, като „бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта“.

„За първи път официален представител на професионална гилдия е обвинен за участието си в интервюта, тоест заради медийни изяви, в които тя изнася информация от безспорен обществен интерес, а именно – възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките“, допълват от журналистическата организация, подчертавайки, че подобно ограничаване на свободата на изразяване може да доведе редица дела в националните съдилища и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В позицията на АЕЖ се казва още, че „преследването на експерти и на хора, изнасящи информация в медиите за реални проблеми, е цензура и създава условия за автоцензура“. „То ни връща едновременно към „1984“ на Оруел и към 1986 г. на Чернобил и действията на тогавашната комунистическа власт за скриване на истината от населението – действия, довели до огромни щети за живота и здравето на милиони.“

Прокуратурата вече повдигна подобно обвинение за всяване на паника срещу лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В понеделник стана ясно, че такова разследване е образувано и заради телевизионно интервю на лидера на участващата в управляващата коалиция партия „Атака“ Волен Сидеров.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)