Мощни протести в Атина и Скопие преди подписването на договора за името на Македония

В навечерието на историческия договор за името „Северна Макеодния” напрежението в Скопие и Атина остава. Външните министри на двете страни утре трябва да подпишат документа край Преспанското езеро, но не може да се каже, че жителите на съседните на нас държави приемат споразумението еднозначно, предава бТВ.

[ad id=“225664″]

В Скопие от няколко дни консервативната опозиция организира протести срещу правителството на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ, която дълги години беше на власт при влошени отношения с всички околни страни, твърди, че промяната на името е предателство на националния интерес.

Подписването ще е на гръцка територия, но след него официалният обяд ще е на македонска територия при изключителни мерки за сигурност.

И от другата страна на границата недоволството не стихва. Трети ден продължава дебатът по вота на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, свикан от основната опозиционна партия – „Нова демокрация“.

[ad id=“263680″]

Крайнодясната партия „Златна зора“ беше отстранена от дебата, след като неин депутат призова военните да свалят кабинета. Политикът беше арестуван, а прокурор нареди да започне разследване дали неговата реч може да се смята за държавна измяна.

По-малкият коалиционен партньор също не приема споразумението, но няма да го блокира.

[ad id=“236999″]

Сдружението „За запазване на гръцката идентичност на Македония“ пък призова за тридневни протести с кулминация в района на Преспанското езеро, където се очаква да бъде подписан договорът.


image0 (9K)