Мошеници „наследяват” домовете на покойници, после ги препродават

Купувачите в крайна сметка се оказват без дом и без пари

[ad id=“225664″]

Жертвите на имотната мафия в столичния квартал „Люлин” вероятно ще останат без жилищата си, смята председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Групата, придобивала жилища с фалшиви завещания, беше разкрита от ГДБОП преди две седмици. Това става ясно от разследване на Мариета Николаева по бТВ, което ще бъде излъчено утре в рубриката бТВ репортерите.

[ad id=“263680″]

Така например, апартамент в столичния квартал „Люлин 5” е бил собственост на възрастна дама, починала в началото на миналата година. С помощта на държавни служители и информацията от тях, имотната мафия оформя нужните документи, придобива жилището и го обявява за продажба.

На обявата попада Албена Христова. Прави оглед и решава, че това е техният дом. Семейството тегли кредит и плаща за жилището 40 хиляди евро. От нас научават, че апартаментът им е обект на измама. В шок са.

[ad id=“236999″]

Нотариусът няма нито правото, нито задължението да проверява автентичността на завещанията, а именно те имат най-важната юридическа сила. И тъй като схемата е разкрита, и става въпрос за фалшиво завещание, то сделката има изначална нищожност. Така собствениците остават без имотите си.

„Завещанието е едностранна сделка и след като няма сделка, няма и да има права за тези купувачи, те ще загубят правата си над имота”, обяснява Димитър Танев.

[ad id=“237001″]

Кой обаче ще върне парите на потърпевшите? „Няма кой да им ги възстанови освен измамниците. Няма продажба, тъй като те по документи не са били собственици”, обяснява той пред камерата на бТВ.

 


image0 (9K)