Москов призован:Има обвиняем за турските ваксини

Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био“ е първият обвиняем по скандала с турските ваксини, съобщи Румяна Арнаудова. Говорителят на главния прокурор уточни, че обвинението срещу Росен Алексиев е за безстопанственост, предаде БНР. „Обвинението е във връзка с открити от Софийска градска прокуратура ампули „Тетадит“, които са били произведени в база на търговското дружество в „Люлин“, която няма дадено разрешение там да се произвеждат ампули“, обясни Румяна Арнаудова.

Откритите неетикетирани ампули с ваксини по поръчка на турската фирма „Тюрк илач“ са били над 1 милион.

На въпрос на БНР ще стане ли и здравният министър в оставка д-р Петър Москов обвиняем за аферата с ваксините, прокурор Арнаудова каза само: „Когато имаме какво да ви кажем, ще ви кажем“.

По неофициална информация Петър Москов е призован да се яви в Столичното следствие в началото на следващата седмица.

В края на септември от МЗ съобщиха, че директорът на “Бул Био“ Любомир Димитров е бил освободен от поста. Причината е доклад след проверка, извършена от Инспектората на МЗ, в който са посочени констатирани нарушения. Името на „Бул Био“ е свързано с турските ваксини, които България получи миналата година. Дружеството е производител на ваксините БЦЖ – част от бартера. България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ, припомня Дарик.

През декември миналата година БНТ спря излъчването на предаването на Валя Ахчиева „Открито“ с втора част от разследване за турските ваксини. Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление – има фалшификация на документ, а директорът на „Бул Био“ Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа тогава пред OFFNews Валя Ахчиева. Разследването трябваше да бъде излъчено на 17 декември 2015 г. То беше пуснато близо месец по-късно, едва след като разследването на Валя Ахчиева изтече в интернет.

През април т.г. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за дарените от Турция ваксини.

http://BNews.bg


image0 (9K)