Москва протестира заради поругаване на паметника на Альоша

Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи във връзка с вандалски акт срещу паметника „Альоша“ в Пловдив, пише сайта dir.bg.

„Получихме много въпроси от руски граждани, това беше реакция на възмущение на руснаците от грубия акт на вандализъм, извършен на 21 февруари срещу световно известния паметник на съветския воин освободител в българския град Пловдив“, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя припомни, че и в Русия, и в България наричат този паметник „Альоша“.

Върху основата на скулптурата бяха изрисувани нацистки символи и лозунги като „България над всичко“, „Комунисти убийци”, „Предатели, умрете“, „Няма да забравим, няма да простим”, „Боклуци“.

Днес Захарова заяви още, че „във връзка с грубия вандалски акт“, в българското външно министерство е изпратена нота, в която се изразява „сериозната загриженост на руската страна от циничността на това противоправно действие, извършено в обявения от българското правителство официален ден на почит на борците срещу нацизма в Република България“.

Говорителката съобщи още, че руското посолство в България е „поискало да се вземат изчерпателни мерки за привеждане на мемориала в подходящия вид, щателно разследване на инцидента и привличане на виновните към отговорност“.

Това не е първият път, в който паметникът на Альоша е поругаван. През 2013 г. Полицията образува досъдебно производство и разпита активисти на движението „Че Гевара“ заради сложени черна маска и червено наметало върху него.

10-метровата гранитна скулптура е открита в Пловдив през 1957 година, като в гранита на пиедестала му е гравирано „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“.

Паметникът на Съветската армия в София пък неведнъж беше изрисуван. През юни миналата година Върховният административен съд реши, че изписването на думи като „окупатори“, „завоеватели“ и „70 години подмяна“ върху него е „хулиганство“ и „обругаване“. Това стана след жалба на потърпевш от полицейски арест през 2014 г.
Според съда изписаните думи са обидни, а самият акт на писане с червен спрей и обругаване е „хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, както и демонстрация на незачитане на исторически събития“.


image0 (9K)