Москва нарече разговора на Навални с агента „планирана провокация“ и наложи санкции на ЕС

Руските служби определиха разговора на Алексей Навални с един от агентите, участвали в опита за убийството му, като „планирана провокация“. Това е първата реакция на властите в Русия на публикуването на записа от разговора, в който Навални се представя за началник на агента и го кара да му даде отчет за неуспешния опит за убийство.

Освен това Русия забрани на държавни служители от страните членки на Европейския съюз да влизат на територията ѝ в отговор на наложените по-рано европейски санкции заради отравянето на Навални. Имената на служителите не са съобщени, но според руското външно министерство те са „отговорни за насърчаване на антируски санкции в рамките на ЕС“.

В понеделник сътрудничката на опозиционния политик Любов Собол беше арестувана близо до мястото, където живее агентът, говорил с Навални. Тя съобщи в Туитър, че колата ѝ е била обградена от полиция и е задържана, когато се е опитала да го потърси в апартамента му в предградията на Москва.

В публикуван в понеделник запис на разговор мъж, който отговаря на името на Константин Кудрявцев, неволно разкрива пред Навални подробности около опита за убийството му. Кудрявцев е един от уличените в журналистическо разследване служители на руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) за участие в отравянето на Навални. В разговора той признава, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитичен агент, нанесен върху бельото му, а целта на акцията е била политикът да бъде убит.

Според пресцентъра на ФСБ записът на телефонен разговор е фалшив и публикуването му е „планирана провокация, целяща дискредитирането“ на службата. В съобщението, цитирано от руски държавни медии, се посочва, че журналистическото разследване „не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби.“

Тази теза вече беше изразена от президента на Русия Владимир Путин по време на годишната му пресконференция. Той посочи, че публикацията, която идентифицира 14 агенти на ФСБ, участвали в опита за убийство на Навални, не представлява „никакво разследване, а легализация на информацията на американските тайни служби“.

Разследването на Белингкат, проведено съвместно с журналисти от руския Инсайдър, германския Шпигел и американската Си Ен Ен,разкрива данни, че отравянето на Навални през август е било извършено от химици и лекари от руската ФСБ – институцията наследник на КГБ. Техните имена, фалшиви имена и позиции са разкрити в публикациите.

Алексей Навални прояви симптоми на отравяне на 20 август тази година по време на полет над Сибир. Самолетът кацна аварийно и Навални остана в руска болница две денонощия, преди да бъде отведен за лечение в Германия, където се намира и до днес. Заключения на различни лаборатории посочиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество Новичок, което и по-рано е било използвано от руските служби.

Руските власти отричат да имат нещо общо с опита за убийство. Президентът Владимир Путин потвърди, че руските служби са следили Навални, но отрече да са се опитвали да са го отровили. „На кого му е притрябвал изобщо? Ако искаха [да го убият], щяха да доведат нещата до край“, каза той на годишната си пресконференция.

Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции срещу шестима висши руски служители, за които се смята, че са отговорни за отравянето на Навални, както и срещу един организация, която участва в програмата за разработване и производство на нервнопаралитичните вещества от групата Новичок.

Във вторник руското външно министерство съобщи, че е решило да „разшири списъка на представители на държави членки и институции на ЕС, на които е отказано да влизат в Руската федерация“. Решението е в отговор на „неприемливите“ санкции от страна на ЕС заради отравянето на Навални, се казва в съобщението.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)