Москва: Инсинуации на Киев са твърденията, че има засилено руско военно присъствие в Азовско море

„Украйна се опитва да разпалва антируска пропаганда с цел Петро Порошенко да набере точки преди президентските избори в страната“, обяви говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова

„Русия не извършва дейности по засилване на военното си присъствие в Азовско море“, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и световни медии. Така тя коментира на брифинг приетата от Общото събрание на ООН по предложение на Украйна резолюция за проблема за милитаризацията на Крим и акваториите на Азовско и Черно море.

„Заложените в проекта тези за някаква милитаризация на Крим и на части от Черно и Азовско море от Русия противоречат на истината. Русия не засилва военното си присъствие в Азовско море, там няма руски военноморски бази“, посочи Захарова.

Украйна може да използва тристранните консултации през януари с Русия и ЕС за газовия транзит, за да разпалва антируска пропаганда с цел Порошенко на набере точки преди президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство. Тя напомни, че от провеждането на редовната среща през декември се е отказала именно украинската страна.

Захарова също така обвини САЩ, че са принудили младата руска гражданка Мария Бутина да се признае за виновна по абсолютно абсурдни обвинения, че е руска агентка, предаде Ройтерс.

Бутина се призна за виновна пред американски съд във Вашингтон миналата седмица по споразумение с прокуратурата с цел да облекчи присъдата си. Тя прие обвинението, че е работила заедно с високопоставен руски служител да се внедри във влиятелната американска Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, чрез която да установи контакти с консервативни активисти и политици като агент на Москва.

Според Захарова над Бутина е бил упражнен политически шантаж, като тя е била държана в затвора при непоносими условия и е била заплашвана с дълга присъда, за да се използва случаят за поредната истерия около някаква руска намеса във вътрешните работи на САЩ.

„Русия ще продължи да работи за „най-скорошно освобождаване на Бутина и за нейното връщане в родината“, допълни тя.

30-годишната рускиня бе арестувана във Вашингтон на 15 юли, в навечерието на срещата на президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки. Тя бе обвинена в участие в заговор с цел извършване на дейност в полза на руското правителство на територията на Съединените щати, при това без да се регистрира в американското министерство на правосъдието като агент на чужда държава, припомня ТАСС.


image0 (9K)