Морът в Европа: Над 100 000 заразени към 20 март

Броят на заразените с коронавируса в Европа надвиши 100 хил. души, според информацията, събрана и разгласена от AFP.

Пациентите на континента са 100 470 души, а смъртните случаи са 4752.

Така в Европа броят на заразените вече е повече от Азия, където са регистрирани 94 253 заразени и 3417 починали.

Общият брой на случаите на COVID-19 по света по последните данни от 19:00 ч. българско време в четвъртък е повече от 230 хил. души. Починалите са 9827 души. Струва си да се отбележи, че тези цифри вероятно не отразяват истинският брой на заразените по света, тъй като в много страни тестове за COVID-19 се използват само при по-сериозни случаи на грипни симптоми.

Броят на заразените с коронавирус в Германия надхвърли 15 хиляди души, съобщава N-TV. Според последните съобщения 44 души са станали жертва на коронавирус в Германия. Повечето случаи са регистрирани в Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг и Бавария.

Представителят на гръцкото министерство на здравеопазването Сотирис Циодрас в четвъртък обяви 46 нови случая на коронавирус, с което общият брой на случаите става 464. Смъртните случаи нараснаха до шест, потвърди Циодрас. От тези, които са тествали положително за вируса, 78 са в болница, 16 – в критично състояние, добави той. Седемдесет и две инфекции са с неизвестен източник, което показва предаването на вируса в общността. Циодрас подчерта важността на това, гражданите да останат у дома в най-голяма степен, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса. Той повтори, че по-голямата част от инфекциите са с лек характер.

Жертвите от коронавируса може да достигнат милиони, особено в бедните страни, ако той бъде оставен да се разпространява свободно. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от осведомителните агенции. Той също така призова за координирани действия по света в борбата с пандемията. „Ако оставим вируса да се разпространява (…) – особено в най-уязвимите региони на света – той може да убие милиони хора“, каза Гутериш. „Глобалната солидарност не е само морален императив, тя е в интерес на всички“, добави той. Гутериш подчерта нуждата от координирани действия по целия свят за борба със „здравната катастрофа“, която представлява COVID-19 и която вече е взела живота на повече от 9 хил. души.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ е достигнал 200 души. Това обяви университетът „Джон Хопкинс“. Той обяви, че това е анализ на федералната и местната статистика. Така според оценките на университета към 20 март са потвърдени 13 680 случая на заразени, а 200 души са починали. Най-голям брой на жертви от коронавирус е регистриран в американския щат Вашингтон, следван от щата Ню Йорк.

Южнокорейските здравни власти съобщиха в петък, че броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната се покачи с 87 души до 8 652 заразени. Разпространението на вируса в Южна Корея показва признаци на забавяне, тъй като Сеул съобщава под 100 нови ежедневни случая за пет от последните шест дни. Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) отбелязаха, че смъртният брой на COVID-19 в страната се покачи с три до 94 души през последните 24 часа, но подчертаха, че повечето от смъртните случаи са пациенти в напреднала възраст с тежки заболявания.

Китайските здравни власти съобщиха, че на 19 март в страната са регистрирани нови 39 случая на коронавирус и отбелязват, че всички нови инфекции идват от чужбина. Нито един от новите случаи не е регистриран в провинция Хубей, където болестта за пръв път избухна, отбеляза АП. Китайската национална здравна комисия заяви, че общият брой на заразените в континентален Китай след избухването сега е 80 967. Пекин също така отбеляза, че още трима души са починали след заразяване с вируса, което доведе до смърт на COVID-19 в страната до 3248.

По-рано Италия изпревари Китай, когато става дума за броя на смъртните случаи на коронавирус, след като потвърди, че от болестта са починали 3 405 души в страната.


image0 (9K)