За морковите – с любов!

Морковите са изключително полезни за нашето здраве. Те са източник на бета- каротин, който се преработва във витамин А. Той подпомага защитата от злокачествени образования, подобрява зрението, помага на работата на сърцето. Морковите съдържат и витамин К, който подпомага съсирването на кръвта и заздравяването на рани, а наличието на голямо количество фибри улеснява работата на храносмилателната система.

Този зеленчук е особено полезен на хора, страдащи от диабет, подтиска желанието за консумация на захар и стабилизира нивата на кръвната захар.
Сокът от моркови е наречен Цар на зеленчуковите сокове заради силния си лечебен ефект. Богат е на биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий, фитонутриенти като лутеин и ликопен.

200 мл фреш от моркови на ден ни дава добро зрение, здрави лигавици, чиста и гладка като кадифе кожа, хубава коса, здрави нокти и ни предпазва от рак. За по-лесното усвояване на бета-каротина може да се прибавят капки зехтин или малко козе мляко (за разлика от кравето, то не образува слуз).

Сокът от моркови прочиства черния дроб и жлъчния мехур, а когато се комбинира със сок от спанак улеснява работата на дебелото черво.
Този здравословен зеленчук има широко приложение в кулинарията- за салати, пюрета, супи, туршии и още други вкусни ястия.

Ето една рецепта ала шеф Джейми Оливър:
Настъргани на едро моркови се задушават за кратко в масло, добавя се сол, черен пипер, клонка розмарин. За дресинг се смесват зехтин и портокалов сок. Морковите се заливат докато са горещи. Тази рецепта е идеална както за гарнитура към всякакви меса, така и като самостоятелно ястие.


image0 (9K)