Тайната към побеждаването на рака се крие и в морковите

Морковите са едни от най-полезните зеленчуци. Редовното им консумиране ще ви дари със здраве. Този полезен, оранжев зеленчук съдържа ценни витамини от група В, фолиева киселина и биофлавоноиди, които подпомагат дишането на клетките. Витамините D, E и К, както и етерични масла, желязо, магнезий и фосфор също намират място в хранителното съдържание на този зеленчук.
Морковите са богати и на алфа и бета каротин, колкото по-оранжев е коренът, толкова и съдържанието на бета-каротин е по-високо.
Последни изследвания посочват, че морковите съдържат химикали с мощни противоракови свойства. Съединенията са известни като полиацетилени и те подпомагат забавянето на растежа на вредните клетки.
Зеленчукът е полезен и за диабетиците. Морковът се различава от другите зеленчуци и с повишеното си съдържание на калиеви соли – крайно необходими при болести на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

[ad id=“225664″]

Заради всички тези достойнства в зеленчука ви предлагаме рецепта за салата с моркови.

8 моркова
4 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. филирани бадеми
2 с.л. балсамов оцет или на вкус
сол и черен пипер на вкус
сокът от един портокал
1 с.л. мед
2 скилидки чесън
1 връзка пресн кориандър

[ad id=“263680″]

Почистете морковите и ги настържете или нарежете с белачката за зеленчуци на тънки и дълги ленти. Смесете с бадемите.
В купа разбъркайте портокаловия сок, оцета, меда, зехтина, чесъна. Подправете на вкус със сол и черен пипер . Овкусете морковите. Хубаво е салата да престои около 15 мин. Поднесете с пресен кориандър нарязан на ситно.


image0 (9K)