Мораториум за спиране на строителството в парк „Бедечка“ предлага РБ

Да се наложи мораториум за строителство в старозагорския парк „Бедечка“ за срок от три години – такъв проект за решение на Народното събрание са внесли депутати от Реформаторския блок точно преди Коледа.

Казусът би трябвало да се разглежда в комисиите по регионална политика и правни въпроси през новия политически сезон, но не е ясно дали ще стигне времето на този парламент да вземе решение, пише „Сега„.

Депутатите Димитър Танев, Настимир Ананиев и др., смятат, че за три години проблемът със строителството в парк „Бедечка“ ще бъде решен. През това време трябва да се направят изменения в съществуващите общ устройствен план и подробен устройствен план на самия парк.

В момента според действащия подробен устройствен план част от парка е предвидена за застрояване, като повечето сгради са жилищни. Това според вносителите ще „увеличи количеството на фини прахови частици във въздуха заради битовото отопление“.

Според депутатите трябва да се търси решение за обезщетяване на собствениците на възстановената земя в парка с други равностойни имоти и така да се избегне застрояването на парка.

Наскоро Върховният административен съд остави в сила заповедта на общината в Стара Загора за временна забрана на строителството в парка, докато не бъде променен общият устройствен план на района.

Кметството в Стара Загора е изработило вече нов устройствен план за „Бедечка“, който предстои да бъде обсъждан през 2017 г.

От Гражданско сдружение „Запазете Бедечка“ коментират така: По Коледа стават чудеса!

„С тази разпоредба, която ние предвиждаме, даваме ясен знак, че нямаме желание да правим парк на 8 или 12 кооперации. Не мисля, че това е редно и в полза на старозагорци. И ако има воля от страна на мнозинството, се надявам това да бъде подкрепено и гласувано“.


image0 (9K)