„Морално недопустим прецедент“. Демократична България оттегли доверие от свой районен кмет

Районният кмет на “Красно село” в София Росина Станиславова (избрана от „Демократична България“) е получила 7600 лева като ръководител на проекта „Патронажна грижа“ в оглавявания от нея район. Това призна самата тя на пресконференция в сряда. Темата стана повод за размяна на остри реплики в Столичния общински съвет (СОС) и до оттегляне на доверието от Станиславова от страна на „Демократична България“.

Става дума за проект за доставяне на храна за възрастни хора по време на епидемията от COVID-19, финансиран със средства от Европейския съюз. Във вторник темата беше повдигната от общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси към СОС Георги Георгиев. Той поиска справка и отчет за изразходваните средства.

Георгиев обясни, че е получил жалба, че районната администрация начело с кмета си е раздала бонуси по проекта, който се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Той каза, че изпратил няколко писма, но Станиславова не му давала отговор по същество.

Проектът „Патронажна грижа“ започва на 15 май и завърши на 31 декември 2020 г., като се изпълняваше във всичките 24 района на София. Общият му бюджет е 5,2 млн. лева. Най-много е получил „Люлин“ – 462 хил. лева, после е „Младост“ – 392 хил. лева и трети е „Красно село“ с 365 хил. лева.

В „Красно село“ парите са били разделени по две направления. В първото – 261 хил. лева са отишли за шест месечни заплати на над 30 наети сътрудници за разнасяне на храна и пазаруване на социално слаби хора. Второто е с бюджет 104 хил. лева и е било за заплати на ръководния екип от пет души, начело с кмета, както и за гориво на колите на шестте екипа по проекта.

Още във вторник общинският съветник на „Демократична България“ Методи Лалов призова Станиславова да даде информация за проекта и получените възнаграждения.

В сряда районната кметица даде пресконференция, на която обясни, че е поела ръководството на проекта, тъй като никой не е искал да се занимае с това, а тя самата е “отговорен човек”.

Станиславова обвини общинския съветник Георги Георгиев в манипулация на писма до „Красно село“, тъй като различни писма пристигали с един и същ изходящ номер и представил документ с невярно съдържание.

Коалицията „Демократична България“, която е издигнала Станиславова за поста, изпрати съобщение до медиите, в което обясни, че тя е “създава морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма”.

От „Демократична България“ казват още, че са призовали районната кметица да намери начин да възстанови взетата от нея сума. След като тя не го е сторила, коалицията е дарила същата сума от 7010 лева на SOS детски селища.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)