МОН прави електронен портал с информация за учителите в България

[ad id=“263680″]

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подготви електронна платформа с информация за педагогическите специалисти в цялата страна. В нея ще могат да се регистрират всички току-що завършили учители и онези, които са излезли от системата, но имат педагогическа правоспособност. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори на училищата и детските градини от област Шумен.

Целта на системата е да обобщи данните за търсене и предлагане на учители в различните райони на страната. В нея преподавателите, които не работят в детски градини или училища, ще могат да вписват в кои дисциплини искат да обучават деца. МОН ще събере информация и за броя на педагозите, на които предстои да се пенсионират, като електронната платформа ще помага на директорите да запълнят овакантените места. „Все още нямаме национален недостиг на кадри, а в отделни райони и дисциплини. Благодарение на системата ще знаем в кои области няма обезпеченост на педагогически специалисти и какви са възможностите да я осигурим“, посочи министърът.

Пред директорите Красимир Вълчев представи ангажиментите, заложени в правителствената програма, като акцентира на обхвата и задържането на децата в детска градина и училище. „Целта не е само да ги запишем, а да ги включим ефективно, така че да не отпадат повече. За това са необходими многочасови, индивидуални усилия с децата, работа с родителите, както и допълнителна подкрепа. Очакваме да полагате максимум усилия, но си даваме сметка, че имате нужда от повече финансови средства и облекчаване на административната тежест“, заяви той и допълни, че министерството вече работи в тази насока.

По думите на министъра усилията на МОН са насочени и към професионалното образование. От следващата година ще бъдат превеждани повече средства на професионалните гимназии, които обучават по специалности с бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда. Министерството ще изготви такъв списък на професиите на регионално ниво. „Очакваме недостиг във всички сфери, затова трябва да обхванем и да не изпускаме всяко дете. Професионалните гимназии в по-голяма степен трябва да ориентират профилите си спрямо пазара на труда, което ще им осигури по-голямо финансиране. Ще утвърждаваме маломерни паралелки по специалности с нисък интерес, но с регионално и национално значение“, обясни Вълчев. Министерството постепенно ще увеличава приема в професионални паралелки за сметка на тези в общообразователните и профилираните училища. Обединените училища също ще трябва да се ориентират към обучение в професионални паралелки, за да задържат децата. Министърът подчерта, че учениците трябва да се мотивират да се обучават по професии, защото в следващите години позциите, изискващи средно техническо образование, ще са по-търсени и по-добре платени.

[ad id=“225664″]


image0 (9K)