Момчил Дойчев: Свалят ли Борисов, протестиращите да чакат БСП и ДПС на власт чрез „костинбродска“ манипулация

„Когато човек протестира, той трябва да е наясно какво иска. Естествено, че може да се протестира „изобщо“, но тогава настъпва съмнението, че всичко това е организирано от хора, които целят определени политически дивиденти. Гражданската идея се насочва не натам, накъдето трябва, а по второстепенни въпроси и дори по теми, които нямат решения. Аз ще направя аналогия с протестите през 1968 г. във Франция, когато лозунгът беше „бъдете реалисти, искайте невъзможното“. Сега трябва да е обратното – „бъдете невъзможни, искайте реалното“. Това заяви пред „Дарик“ политологът доц. Момчил Дойчев.

„Основания за недоволство има, само че то не избухва изведнъж. И аз искам да опонирам, че протестите са започнали, след като са се повишили всички цени и акцизи. Изведнъж видяхме, че цените в бензиностанциите паднаха до 30 стотинки. Очевидно това не е причината. Когато нямаш ясна представа какво искаш и какво ще се получи на другия ден, след като успееш да свалиш правителството, води до коренно противоположни резултати от тези, които искат младите хора“, каза още Дойчев.

„Нека да приемем, че Бойко Борисов хвърли оставка. Това означава, че всички искания на майките, на тези, които са против високите цени, отиват на кино. Ще се сложи едно правителство на Румен Радев, ще има избори, ще бъдат фалшифицирани с някоя костинбродкса афера, пак ще дойде правителство на БСП и ДПС, отново ще има протести и контрапротести. Слушам как се повтарят искания от 2013 г. или от измисления референдум. Като политолози знаем, че нито президентската република, нито мажоритарните избори ще решат проблеми. Не мога да разбера защо майките протестират срещу НФСБ. Много по-големи простащини бяха казани от този със златния пръст (Волен Сидеров – б.р.)“, коментира политологът.

„За мен това е сценарий за падане на правителството, но без да се извършат необходимите реформи. Отново се връщаме назад. Претендиращите, че са умни и красиви да дадат някакви алтернативи, когато протестират. Аз не съм чул от десните партии реална програма за управление. Политическата незрялост в нашето общество си казва думата“, заяви Момчил Дойчев.

Източник: /www.faktor.bg/www.faktor.bg


image0 (9K)