Момичето на „Нешънъл джиографик“ беше арестувано за измама

Афганистанската бежанка Шарбат Гула, станала известна със снимката си от корицата на „Нешънъл джиографик”, когато е на 12 години, ще бъде освободена под гаранция от пакистанските власти.

Тя беше арестувана миналата седмица заради опит да получи гражданство с фалшиви документи в Пакистан. Според полицията тя живеела в страната незаконно, съобщи бТВ.

Разследването срещу Гула се води от Федералната следствена агенция на Пакистан – служба, която се занимава със случаи на измама. При обиск в жилището са иззети и пакистански, и афганистански документи за самоличност, заяви директорът на агенцията.

„Ако вдигнем обвиненията и я депортираме или ѝ издадем временна виза, за да напусне Пакистан, ще трябва да повдигнем и обвинения срещу служителите, които са ѝ издали фалшиви документи. Истинските престъпници са те и не желая по някакъв начин да се измъкнат от правосъдието”, коментира пакистанският вътрешен министър Чаудри Нисар Али Хан.

Шарбат Гула стана световноизвестна, след като снимката ѝ от „Нешънъл джиографик”, направена в бежански лагер от фотографа Стийв Маккъри, ѝ спечели прозвището Мона Лиза на афганистанската война. Тогава Гула е на около 12 години.


image0 (9K)