Молдова и Украйна отново заедно и с обща цел за членство в ЕС

Президентите на Украйна Володимир Зеленски и на Молдова Мая Санду по време на срещата си в Киев, 12 януари 2021 г.

Лидерите на Молдова и Украйна обявиха, че затоплят отношенията помежду си и че имат общ стремеж към членство в ЕС, съобщи Ройтерс. Това стана по време на среща на молдовската президентка Мая Санду с украинския й колега Володимир Зеленски в Киев. Това е първата официална визита в чужбина на Санду като президент.

Новината идва на фона на обявените общи цели в двете държави: проевропейско развитие и разрешаване на териториални конфликти с подкрепяни от Русия военни сили.

Мая Санду встъпи в длъжност миналия месец, след като победи на изборите ориентирания към Русия бивш президент Игор Додон. Нейната кампания беше свързана с борбата срещу корупцията и с призиви за сближаване с ЕС. По време на управлението на Додон отношенията на Молдова със съседите ѝ Румъния и Украйна бяха замразени.

На срещата в Киев в сряда молдовската президентка говори за „продължаване на приятелството“ с Украйна. „Искам да подчертая, че Украйна е стратегически партньор за Република Молдова и че развитието на устойчиво и прагматично сътрудничество с Украйна е приоритет за Молдова“, каза Санду.

Двете държави ще сформират съвет на президентско ниво, за да развият и координират двустранно сътрудничество, допълни тя.

Откакто беше избрана през декември, бившата икономистка към Световната банка призовава за изтегляне на руските военни отряди от Приднестровието. Регионът се отдели от страната и функционира като независим от 1990 г. насам с финансова и политическа подкрепа на Москва.

Молдова е една от най-бедните страни в Европа с население от 3.5 млн. души. Страната и разделена между застъпниците за по-близки отношения с Русия и тези, които искат по-голяма интеграция с ЕС и особено със съседите от Румъния.

Украйна е в подобна ситуация: страната също иска да следва проевропейско развитие. Освен това, тя е в конфликт с Русия заради незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна.

Зеленски каза след срещата си със Санду, че двете страни са обсъдили членство в ЕС като обща стратегическа цел. „Подходите ни към членство в Съюза напълно съвпадат“, допълни той.

Относно конфликта в Приднестровието Зеленски каза, че позицията на Украйна остава непроменена. „Напълно подкрепяме независимостта на Република Молдова и териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите ѝ граници“, каза той.

Двамата лидери обявиха и това, че ще работят по разработването на по-добри транспортни връзки, свързващи двете страни, които да улеснят процедурите по преминаването през границата.

Украинският президент също така призова ЕС да помогне на Украйна и Молдова да получат произведени в Запада ваксини срещу COVID-19. Миналата седмица група от държави-членки на ЕС настояха Европейската комисия (ЕК) да помогне на някои балкански държави и на Украйна да се справят с пандемията.

През декември румънският президент Клаус Йоханис посети Санду в Кишинев за първата президентска визита на Румъния в Молдова от 6 години. По време на посещението Йоханис каза, че страната му ще предостави на Молдова 200 000 дози от ваксината на Пфайзер и Бионтек от отпуснатата им от ЕС квота.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)