Мозъкът функционира поне до 3 минути след смъртта

Човешкият мозък е изумявал и обърквал хората през вековете. Британски учени от университета в Саутхемптън стигнаха до заключението, че човешкият мозък продължава да работи и след като сърцето спре. Досега се смяташе, че той продължава да работи до 30 секунди след констатираната смърт. В изследването, което е обхванало над 2000 души, учените стигнали до заключението, че починалите хора осъзнават какво се случва около тях в продължение на три минути след смъртта им.
По време на бременността обемът на женския мозък намалява. Възстановява се отново до 6 месеца след раждането. През всяка минута след формирането на мозъка у плода до края на бременността, се създават 250 000 неврона. Мозъкът се формира най-бавно от всички органи. В началото мозъкът на всички зародиши е женски, мъжкият започва да се формира у момченцата като такъв след 8-та седмица. Когато човек е на диета мозъкът започва да самоизяжда в себе си невроните, отговарящи за чувството за глад. Това е причината след първите 2-3 дни усещането ни за глад да намалява.
Вижте още 10 изненадващи факта за нашия мозък:
1. Всеки път, когато имате нова мисъл или си спомняте нещо, клетките на мозъка ви изграждат нови връзки помежду си. По-този начин запомняте мисълта си по-добре.
2. Мозъкът няма рецептори за болка.
Това позволява на хирурзите да правят операции на мозъка, докато пациентът е в съзнание. Това е полезно на лекарите, тъй като те могат по-лесно да преценят коя зона от мозъка засягат.
3. Когато спите, мозъкът ви отделя хормон, който ви парализира.
Това не позволява на тялото да извършва действията от вашия сън. Без този хормон, щяхте да се събуждате на различно място от това, на което сте заспали.
4. Вашият мозък е 75% вода.
Затова, когато сте дехидратирани, усещате замайване и объркване много преди тялото ви да изпита физическите симптоми от жаждата. Честото пиене на вода е важно.
5. Замисляли ли сте се защо прозяването е заразно?
Една от причините е защото имате огледални неврони във вашия мозък. Те карат тялото ви да имитира автоматично действия, които наблюдавате.
6. Информацията през нервната система тече с различна скорост в зависимост от типа неврони.
Има неврони, които предават информацията с 0.5 м/сек. (метра в секунда), а има и такива с 120 м/сек.
7. В будно състояние мозъкът ви произвежда между 10 и 23 вата енергия, това е достатъчно да захрани електрическа крушка.
8. За да се засмеете на дадена шега, са необходими 5 центъра от вашия мозък.
Ако човек не може да разбере шегата толкова бързо, значи комуникацията между различните центрове е слаба.
9. Големината на мозъка не е от значение.
Мозъкът на Алберт Айнщайн е бил с тегло по-малко от средното за човека, но той е бил много по-умен от средния човек.
10. Мозъкът е най-големият консуматор на енергия във вашето тяло. Теглото му е около 2% от теглото на тялото, но консумира 20% от произведената от него енергия.

 


image0 (9K)