Може ли болката в крака да е от проблем в гръбнака

Може ли болката в краката ви да е причинена от проблем в гръбнака?
Почти всеки човек е имал неврологична болка в крака преди, било то от лоши обувки или нещо анатомично като неврома. Нервната болка в краката често се провокира от проблеми в самия крак, но в някои случаи може да бъде причинена от проблем с лумбалния ви гръбнак, това пише Ташо Ташев, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

[ad id=“225664″]
Болката на седалищният нерв обикновено е съпроводена с остра болка в крака.

Може би ще бъдете изненадани да научите, че нервната болка в краката ви може да бъде причинена от проблем в област, която е толкова далече, колкото е лумбалната част на гръбначния стълб (долната част на гърба). Този тип болки в краката настъпват, когато основен медицински проблем, свързан с лумбалния ви гръбнак, предизвиква симптоми на ишиас по седалищния нерв в крака. На свой ред, тези болезнени симптоми могат да се движат по целия път надолу на нервите в крака.
Ишиасът е резултат от компресирането на лумбалните спинални нерви, които съставят седалищния ви нерв.
Местни причини за нервна болка
Докато проблемът с гръбначния ви стълб може да е причина за болката в краката, важно е да запомните, че в крака ви има множество нерви и всички от тях могат да бъдат притиснати или раздразнени в самия крак. Например, тесните обувки – а вероятно и високите токчета – могат да притиснат нервите и да предизвикат парене или мравучкащо усещане.
Освен това „царевица“ може да се развие в или около пръстите на краката. Царевиците растат с течение на времето в резултат на прекомерно триене и могат да компресират нервите в близост и да причинят болка и други симптоми. Друга възможна причина за нервна болка в краката ви е невромът на Мортън, която представлява удебеляване на тъканта около нерв в крака ви.
Определяне на източника на болката на краката
При всички възможни причини за нервна болка в крака, как можете да определите дали болката в краката ви е провокирана от проблем на лумбалната част на гръбначния стълб? Основната индикация за това дали болката в краката е причинена от проблем с гръбнака е, ако изпитвате и болка в краката. Това включва и:
– Трудност при изправяне на крака или ходене на пръсти.
– Тежест или слабост на краката.
Също така е по-честа болката в краката, свързана с проблем на лумбалната част на гръбначния стълб, да се появи само от едната страна на тялото. Ако и двата крака са засегнати, е по-малко вероятно да е ишиас, но състояния, свързани с гръбначния стълб, като лумбална спинална стеноза или спондилолистеза, могат да доведат до симптоми в двата крака.

[ad id=“225664″]
Планирайте посещение при вашия лекар
Важно е да насрочите среща с вашия лекар, за да получите точна диагноза за причината за болката в краката. Това е така, защото трябва да лекувате основната причина за болката на краката, а не само симптомите – и лечението на различните причини за болка в краката може да се различава много. Например, лумбална дискова херния може да изисква топлинна терапия и упражнения, докато царевица на пръстите ви често може да се третира с нови обувки и топла вода.

Добрата новина е, че повечето случаи на ишиас се уреждат в рамките на 6 до 12 седмици, така че ако болката в краката е причинена от ишиас, вероятно няма да се наложи да се справяте с дългосрочни симптоми.

Източник: credoweb.bg


image0 (9K)