Може ли Божков да си купи свободата в ОАЕ?

Добрите дипломатически отношения между ОАЕ и България могат да помогнат за удовлетворяване искането на страната ни, каза в ефира на Нова ТВ бившият консул на България в Дубай Милен Керемедчиев.

По темата Васил Божков Керемедчиев заяви, че е невъзможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната.

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване там. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет”, обясни Керемедчиев.

Общата практика е, че докато лицето чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес той не е под стража. Това обаче е само предположение въз основа на практиката, добави Керемедчиев.


image0 (9K)