Може да се гласува с изтекла лична карта. Над 48 000 българи в чужбина са подали заявления

На парламентарните избори на 4 април ще може да се гласува по настоящ адрес и с документи за самоличност, изтекли след 13 март 2020 г., които не са подновени, заради пандемичната обстановка. За откриване на избирателна секция в чужбина са подадени над 48 000 заявления от български граждани, а в България според предварителен списък избирателите са близо 7 милиона.

Това беше съобщено на пресконференция в четвъртък от членовете и говорители на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева и Димитър Димитров.

По данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ избирателите в България са 6 732 316, но това е предварителен списък, допълни Цанева.

В чужбина заявления за гласуване са подали 48 477 българи. От Турция са подадени 10 000 заявления, от Великобритания – 9300, от Испания – 3070. На изборите през 2017 година са били подадени 45 000 заявления. До 9 март могат да се подават заявления за откриване на секции в чужбина.

Избирателите могат да проверят секцията, в която гласуват на сайта на ЦИК. Желаещите да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес, трябва да подадат заявление в администрацията по настоящ адрес, което може да стане и онлайн – на електронния адрес на общината. Крайният срок е 20 март.

На изборите на 4 април окончателно отиват 23 партии и осем коалиции. От подалите документи партии и коалиции ЦИК отказа регистрацията на шест политически субекта, обявени миналата седмица. Имаше и три партии, които бяха в неприключена проверка, от тях са заличени две партии.

Към коалиция „Партия Воля и НФСБ“ са добавени партиите БДС Радикали и Радикалдемократическа партия, съобщи Димитров.

На 4 април в големите секции ще има избор дали да се гласува с хартиена бюлетина и с машина. В България вече са пристигнали 6976 от машините за гласуване, като само пет от тях са предадени за сертификация, казаха още от ЦИК.

В момента не се знае колко от участващите в Секционните избирателни комисии и в Районните избирателни комисии са ваксинирани, но процесът продължава по думите на Цанева. Преди седмица ЦИК публикува указания за провеждане на изборите на 4 април, според които отворените прозорци и маските са задължителни в секциите, а кандидат-депутати и журналисти няма да бъдат допускани, ако телесната им температура е над 37 градуса.

Жребият за номерата на бюлетините, с които париите и коалициите ще се явяват на изборите на 4 април, ще бъде на 2 март и ще се излъчва по националните медии, допълниха още от ЦИК.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)