Ако правите секс редовно, ще предпазите простатата

Редовният секс е полезен и в още една сфера, откриха учените наскоро. Честите интимни контакти предпазват мъжете от заболяване на рак на простатата, сочат данните от проучване, проведено върху 30 000 представители на силния пол.

„Изследването успокоява тези мъже, които са по-активни сексуално“, казва доктор Дурадо Брукс от Американската общност за борба с рака, който е сред авторите на проучването.

Анкетирани били мъже на възраст между 46 и 80 години и били питани за средния месечен брой на еякулациите си преди 10, 20 или повече години. От всички изследвани 1449 са заболели от рак на простатата.

Това проучване хвърля нова светлина върху досегашните изследвания по този проблем. Според по-старите теории мъжете, които правят по-често секс, са в по-голяма степен предразположени да развият рак на простатата.

Новите данни обаче показват, че при мъжете, имали повече от 7 еякулации на месец в последните години, няма съществен риск или предразположеност към рак на простатата.

Дори при тези от анкетираните, които признали, че са правили секс повече от 21 пъти месечно, се наблюдава съществено намаляване на риска от заболяването почти с една трета спрямо другите, които са се потопявали в интимни ласки по-рядко.

Обяснението на учените е, че рискът от рак на простатата намалява при по-честите еякулации, тъй като се изкарват от организма веществата и химикалите, които предизвикват рак.

При повишена сексуалност нивото на мъжкия полов хормон тестостерон спада, а именно неговите високи нива могат да са причина за нарастване на раковите клетки.

Това означава, че честите еякулации могат да предпазват от рак, обобщават учените.

Ракът на простатата е вторият най-разпространен вид онкологично заболяване при мъжете след рака на кожата. По света всеки шести мъж заболява от рак на простатата.


image0 (9K)