Можем да избегнем преждевременното стареене, казват учените

 Заседналия начин на живот не води до нищо добро, това всички го знаем много добре. Американски учени решават да проверят как слабата подвижност се отразява на живота.
Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology, пише nauka.offnews.bg

В експеримента са взели участие 1500 жени на възраст от 64 до 95 години. На дясното им бедро учените прикрепили акселерометър, който проследява физическата активност в продължение на седем дни. Допълнително жените предавали и отчет. След това изследователите измерили дължината на теломерите.
Теломерите са крайните части на хромозомите, а тяхното скъсяване е свързано със стареенето.
Дължината на теломерите, както се оказа в новото изследване, се дължи на два основни фактора – колко време жените прекарват в седнало положение и каква е физическата им активност през другото време.

Изводите са притеснителни: заседналият начин на живот води до рязко скъсяване на теломерите. По-възрастните жени, които седят между 10 и 13 часа на ден, имали теломери, които са били средно с по 170 „повторения“ по-къси от нормалното. Това, според експертите, показва, че тези жени са биологично по-възрастни с 9 години от техните по-подвижни връстнички.

Заседналият начин на живот не води само до преждевременно стареене. Той, според учените, също така значително увеличава шансовете на по-възрастните жени да развият сериозни заболявания, като рак. Според учените, за да се избегне преждевременното стареене са нужни само 30 минути упражнения на ден.


image0 (9K)