Могерини: Преспанското споразумение е уникална възможност, може да не се повтори

„Преспанското споразумение за решаване на двайсетгодишния гръцко-македонски спор за името е уникална възможност за помирение, която може да не се повтори вече“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в интервю за македонската агенция МИА, цитирана от БТА.

„Имах привилегията да присъствам на подписването на споразумението между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев през юни край Преспанското езеро. Двете страни показаха политическа смелост, лидерство, отговорност и работиха неуморно, за да преодолеят разногласията и старите проблеми и да постигнат това историческо споразумение, което бе поздравено от цяла Европа“, каза Могерини.

[ad id=“225664″]

Тя подчерта, че ЕС напълно подкрепя това споразумение, и изрази надежда, че и всички заинтересовани страни ще се възползват от възможността да гарантират бъдещето на Република Македония.

Могерини каза, че ако възможността се използва мъдро и страната пристъпи към нужните реформи, тя ще си осигури започване на преговори за членство в ЕС през следващата година.

Тя изтъкна още, че ако споразумението бъде одобрено и от двете страни, то може да помогне за трансформиране на целия регион на Западните Балкани.

„Поддържането на добросъседски отношения ни помага да работим заедно за справяне с много общи предизвикателства, включително в области като миграцията. Бежанската криза показа, че войни, които започват далеч от Брюксел и Скопие, могат да имат отражение и в Европа. Вярвам, че заедно можем да постигнем много за просперитета, сигурността и стабилността“, заяви Могерини.


image0 (9K)