Мобилни урни, специални секции и гласуване с изтекли документи. Какво предлагат управляващите за избори по време на пандемия

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова

Както хората, поставени под карантина, така и тези в COVID-отделенията в болниците ще могат да гласуват на предстоящите парламентарни и президентски избори през 2021 година. Това предвиждат промени в закона за извънредното положение, внесени в петък от управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти. За карантинираните в домашни условия това ще се случва или със заявяване на мобилни избирателни урни или в специално разкрити секции, става ясно от текстовете. Досега мобилните урни се ползваха само за хора с трайни увреждания.

Внесените предложения предвиждат и разкриване на избирателни секции в болниците за хоспитализираните пациенти, заболели от коронавирус.

Управляващите задължават Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден. През изтеклата седмица президентът Румен Радев насрочи изборите за 4 април. Това означава, че изборната администрация ще трябва да изработи правилата до средата на февруари.

I Отговорност за организацията ще носи ЦИК

С този текст на практика управляващите прехвърлят на изборната администрация цялата организация по гласуването на поставените под карантина. Липсват предложения, които уреждат самия процес на подаване на бюлетините.

Това означава, че ЦИК, които вече са изразявали притеснения как ще се запази тайната на вота при въвеждането на мобилни урни за заболелите от коронавирус, ще трябва сами да измислят решение на този проблем. От внесените текстове става ясно, че отново ЦИК трябва да прецени как и къде да се разкриват и отделните секции за карантинираните. Ясно е само, че те трябва да са отделени от тези за здравите избиратели.

Засега няма яснота колко мобилни секции ще се разкрият в цяла България, как ще бъде обезпечен транспортът им, нито колко ще струва това. През изминалата седмица председателят на ЦИК Александър Андреев каза само, че със сигурност противоепидемичните мерки ще оскъпят организацията на изборите.

Не е ясно и колко мобилни Секционни избирателни комисии (СИК) ще са нужни за покриването на цялата страна. Знае се, че една мобилна урна на ден може да обслужи между 30 и 50 адреса.

I Може да се гласува с изтекли документи

Внесените от управляващите предложения предвиждат още по решение на Централната избирателна комисия секциите за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души. Желаещите да гласуват ще могат да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление за това, предвиждат още предложенията.

Гласуването с изтекъл документ ще е възможно и в България.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова промените напълно отговарят на предизвикателствата за провеждане на избори по време на пандемия.

I Има ли лични данни при броенето на бюлетините

С предлаганите промени в закона за извънредното положение управляващите избегнаха преработване на Изборния кодекс. През изминалата седмица по време на консултациите, организирани от президента Радев, ГЕРБ обявиха, че не намират за уместни предложенията направени от опозиционните партии по време на срещите им с държавния глава.

ГЕРБ отхвърлиха всички възможности за въвеждане на дистанционно гласуване. Те се възпротивиха и на идеята преброяването на бюлетините в края на изборния ден да бъде заснемано и излъчвано онлайн. Аргументът им беше, че не във всички населени места има интернет.

В петък сутринта говорителката на ЦИК Таня Цанева обясни, че комисията ще обмисли подобна идея, тъй като тя не е забранена от закона.

Веднага след това депутатът от ГЕРБ Ципов потвърди, че няма забрана за заснемане и излъчване на преброяването на гласовете. Той обаче ползва нов аргумент срещу идеята. По думите му е нужно Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да даде становище дали снимането не е нарушаване на закона за личните данни.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)