Мнозинството се разцепи: НФСБ ще гласува против преговорите за Ф-16

НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, съобщава „Фокус“.

„За съжаление, по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта бившият вицепремиер. Според него единственият начин за защита на българското въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението, е, че се нарушава парламентаризмът и България вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република.

По думите на Симеонов, е явно желанието е да се извърши политически пирует, и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

„Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той.

Валери Симеонов заяви още, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение.

По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ.


image0 (9K)