Много снимки от тържествения 24 май в Стара Загора

Стара Загора отпразнува тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май. „Върви, народе възродени“ и химнът на Република България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър, дадоха начало на общоградското тържество в областния град.
Хиляди старозагорци и гости на града, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и придадоха неповторима атмосфера на празника. Точно в 10.00 часа бяха издигнати националният трикольор, знамената на ЕС и на Стара Загора. Под звуците на „Върви, народе възродени“, в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора, в небето полетяха разноцветни балони заедно с буквите от българската азбука, освободени от ръцете на дечица от детските градини.

До знамената по традиция застанаха тазгодишните носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“: Пламен Михалев – учител в IV ОУ “Кирил Христов“, творческият екип на Старозагорската опера, създал постановката „Лучия ди Ламермур“, Леда Драгиева – лауреат на националната олимпиада по философия, както и Младежка театрална студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“. Отличията им бяха връчени в навечерието на празника за постижения в областта на науката и образованието, културата и изкуството. Носителите на призове поведоха шествието по бул. „Цар Симеон Велики“, носейки иконата на Светите братя Кирил и Методий.
„Уважаеми учители, уважаеми преподаватели, уважаеми дейци на културата, родители, деца, уважаеми гости на Стара Загора. Бих искал да ви поздравя с най-светлия празник на България – 24- ти май, Ден на българската просвета и култура, и ден на славянската писменост. Това, което всички вие, преподаватели, правите, е най-святото дело, защото макар и трудно, това е дело, от което всички ние печелим и което е с огромно значение за държавата. Защото само образованият човек е истински свободен човек. В днешната отворена Европа и в днешния отворен свят на нас ни трябват много образовани млади хора, които да ни представляват успешно навсякъде в международен план, а във вътрешен план да дърпат държавата ни напред със своите качества, с ума и с познанията, които всички вие сте им дали. Искам сърдечно да ви благодаря и да се поклоня пред онова, което правите ежедневно, защото знам колко е трудно в днешно време да работите с подрастващите, да ги възпитавате ежедневно, да ги учите на това, което трябва да правят и това, което не трябва, и най-вече да им давате познанието, от което имат нужда, и което да ги води напред. Искам да ви пожелая да бъдете живи и здрави да продължавате да бъдете все така усърдни в своята работа и изключително много се радвам, че виждам млади учители в училищата, което означава само едно, че просветата, образованието, българският дух, писменост и култура ще ги бъде винаги. Честит празник!“ – каза в тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.
В общоградското шествие по централния старозагорски булевард се включиха още председателят на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областният управител Георги Ранов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града. В шествието по традиция участваха представителни блокове на Тракийския университет, детските градини, средните и начални училища.
Празникът продължи на площада пред общината с празничен концерт на хора и солистите на Държавна опера Стара Загора.


image0 (9K)