Много се краде в тази държава.

 Казват, че вече 50-60 на сто се краде. Ето какво още казва Огнян минчев във фейсбук профила си:
Много се краде при червените. Много се краде при сините. При царя като премиер как се крадеше, майко мила… При ДПС не се краде много – при ДПС се краде всичко. При ГЕРБ почти не се крадяло – казват 50-60 на сто, ама не ми се вярва… Не били те… Не бил той… И наистина – това обществени поръчки, това европейски фондове – отиват само и единствено при най-проверените, най-лоялните, най-утвърдените фирми – 5-6 на брой. Магистрала ли ще се строи (със сгурия вместо чакъл), дупката във Варна ли ще се купува, на студен резерв ли ще се разчита … Всичко е точно до стотинка!
Много се краде при Обикновено народно събрание. Много се краде при еднопартийно мнозинство – респ. правителство. Още повече се краде при правителство на малцинството с „плаващо“ мнозинство. Да видите как се краде при коалиционно правителство! Особено когато коалиционните партньори са едни, а пък министрите им се назначават от една „опозиционна“ партия и нейния Сарай. Много се краде при слаб премиер – „сламен човек“ (както казваха на Беров – Бог да го прости!). Страшно се краде при силен премиер. Не, не, не пресилвам – само правя преглед на институционалните форми на политическо устройство…
Е като се краде толкова много при толкова различни обстоятелства – може ли нещо да се промени? До скоро мислех, че не може, но напоследък се разколебах. На 13 юли отровното трио казва, че трябва ВНС за да се спре това безобразие. Вчера премиерът Борисов изцяло се съгласи с тях. Е, почти изцяло… Отровното трио иска първо оставката на Борисов (и на Гешев), а след това – ВНС. Бойко иска първо гласуване на ОНС за ВНС – и тогава да подаде оставка. Дреболии, ще ги изгладят… Абсолютно съм сигурен, че както отровното трио, така и Бойко Борисов имат конкретни, детайлни планове за това как да се краде по-малко при ВНС. Само че не ги съобщават – тайна са засега тези планове… Аз си мисля така. Ще се съберат във ВНС всички умни глави. ГЕРБ и БСП – само собой, както казват спонсорите от Газпром и Лукоил (нали се сещате кого спонсорират…). ДПС и патриоти – където е текло, пак ще тече. А щом ще тече, там ще бъдат и народните закрилници Слави Трифонов, Мая, Манолова, протестърите – представени от своите лидери, струва ми се, че и президентът ще излъчи представители – въпреки, че ние с него сме против ВНС, може би по-различни причини, но сме против.
Ще тръгне приказка – ще се проточи, може и 39-те пак да излязат. Само че сега не сме 1991-ва, не-е, не сме. Сега от ВНС ще излезе нещо много по-конкретно, по-ясно и по-строго към тези, които и днес искат свободата си на площада, и към всички нас. Това, което ще изработят е нова конституция, в която да утвърдят и гарантират необратимо контрола на посткомунистическата олигархия върху българската държава и общество. Ще кажете – какво още не е гарантирано? Не е гарантиран „мекият“ авторитаризъм, чрез който може да се краде не просто много, а направо всичко. Предполагам, че ще се спрем на следната схема – полупрезидентски режим с мажоритарна система на национални избори в два тура. Тогава, първо – президентът ще има силни изпълнителни пълномощия, ще назначава свой премиер и ще може да му се обадиш по телефона и да му кажеш директно какво искаш. Не, че сега не можеш да се обадиш – на премиера например. Но решенията се взимат повече или по-малко под парламентарен надзор… Е, не чак надзор – да кажем, наблюдение. Затова ще бъде необходимо да въведем мажоритарната система. Тогава президентът ще може с известна лекота да формира свое парламентарно мнозинство, а ролята на парламента ще бъде надлежно отслабена. Ще има и други „подаръци“ – от ВНС, имам предвид. За правосъдието не стана дума – айде някой друг път, там и без това всичко е ясно…
Дами и господа, няма институционално устройство, при което да се краде по-малко, ако не съществува силна гражданска структура, мощно обществено мнение, способно да принуждава институциите да работят. Протестите ни вършат работа само и единствено ако създават дългосрочни предпоставки и структури на граждански контрол и гражданска овластеност. Иначе ще ви лъготят безкрай – в обикновени и велики народни събрания, в леви и десни партии, в Сараи и ченгеджийски ложи. Не се връзвайте на празни приказки! Накрая -една прогноза. Ако се случи въпросното ВНС и отново ни измамят – аз съм повече от сигурен в това – ще се отвори приказка за… Да, познахте – за монархията. Ами да, стига с тая република – с обикновени и велики събрания, в която много се лъже и още повече се краде! Искаме си царя! Дотогава ще сте забравили, че ние вече си получихме царя – наистина, в един малко необичен формат. Крадеше ли се тогава – майчице, как се крадеше…! Лъжеше ли се – олеле, олеле… Въртим се в кръг, въртим едни пари (някои ги въртят), а другите лапат мухи. Българино, събуди разума си! Глупостта, наивността и омразата ти вече са будни.

image0 (9K)